Hava Durumu

Akciğer yetmezliğinden ECMO tedavisiyle kurtuldu

Nisan ayında Kovid’e yakalanan ve hastaneye yattıktan sonra hızla kötüleşen Turgay Alat, akciğerleri iflas edince kalp-akciğer makinesine (ECMO) bağlandı. 3 aylık tedavi sürecinin 14 gününü ECMO’da geçiren Alat, “Nasıl diyeyim? Hediye bir hayat yaşıyorum. Bunun için herkes aşısını olsun. Neler çektiğimi ben biliyorum, ama inşallah kimsenin başına gelmez” dedi. Yaklaşık 4 ay önce testinin pozitif

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2021 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2021 13:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Akciğer yetmezliğinden ECMO tedavisiyle kurtuldu

Nisan ayında Kovid’e yakalanan ve hastaneye yattıktan sonra hızla kötüleşen Turgay Alat, akciğerleri iflas edince kalp-akciğer makinesine (ECMO) bağlandı. 3 aylık tedavi sürecinin 14 gününü ECMO’da geçiren Alat, “Nasıl diyeyim? Hediye bir hayat yaşıyorum. Bunun için herkes aşısını olsun. Neler çektiğimi ben biliyorum, ama inşallah kimsenin başına gelmez” dedi.
Yaklaşık 4 ay önce testinin pozitif çıkmasının ardından evinde tedavi süreci başlayan Turgay Alat (52), durumunun ağırlaşması üzerine Bursa Şehir Hastanesi’ne müracaat etti. Alat’ın hastaneye yatışı yapılırken, hastalığın hızlı seyretmesi üzerine akciğer yetmezliği gelişti. Oksijen değeri hızla düşmeye devam eden Alat’ın tedavisine ECMO cihazı ile devam edilmesine karar verildi.


ECMO cihazı sayesinde, akciğerlerine iyileşmesi için zaman kazandırılan ve yoğun tedavi sürecinin ardından akciğerleri normale dönen Turgay Alat, şimdi ikinci baharına “merhaba” demenin mutluluğunu yaşıyor.
Hastanın tedavi süreci hakkında açıklama yapan Bursa Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Aysun Ertikin, “ECMO cihazına bağlanıp tedavi sonrasında taburcu olan bir hastamız. Akciğerde yaygın tutulumu olan pnömonisi vardı. Buna bağlı olarak ileri bir akciğer yetmezliğine girerek, akciğerleri çalışamaz hale geldi. Hastaya ECMO ile akciğerleri toparlanana kadar zaman kazandırıldı. ECMO cihazına hastanın bağlanabilmesi için hastada belli kriterlerin olması gerekiyor. İçinde kalp ve damar cerrahının da bulunduğu bir ekiple birlikte kısa süre içinde hasta değerlendirilerek, uygun bulunan hastalarda bu tedavi uygulanabiliyor. Turgay Bey’in özelinde ise ECMO cihazı desteği olmaz ise hasta klinik olarak kısa sürede vefatla sonuçlanabilecek bir durumdaydı. Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr.Nermin Kelebek Girgin ve Kalp ve Damar Cerrahı Doç.Dr.Nail Kahraman hocalarımız ile birlikte değerlendirdiğimizde bu hastada ECMO endikasyonu öngörüldü ve hasta acilen ECMO cihazına bağlandı. 14 gün sonrasında hastanın diğer uygulanan tedaviler eşliğinde akciğerlerinin kendi işlevini yapabildiğini gördük ve hastayı cihazdan ayırdık” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.