Hava Durumu

Bursa'da vicdanları sızlatan olay! Kirayı ödeyemeyince sokağa atıldılar...

Bursa’da 750 lira olan kira bedelleri ev sahibi tarafından 1800 liraya çıkarılan aile, kirayı ödeyemeyince sokağa atıldı. 5 kişilik aile 1 haftadır atıldıkları evin önündeki sokakta yatıyor.  

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2022 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2022 11:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bursa'da vicdanları sızlatan olay! Kirayı ödeyemeyince sokağa atıldılar...

Merkez Yıldırım ilçesi Çınarönü Mahallesi’nde oturan Nazlı ve Emrah Koç çifti 750 lira olan kiraları bin 800 lira olunca kirayı 2 ay ödeyemedi. Ev sahibi kirasını ödeyemeyen 5 kişilik aileyi sokağa attı.

Sokağa atıldıkları evin önündeki yatıp kalkan 3 çocuklu aile hayırseverlerden gelecek yardımları bekliyor. Evin reisi fabrika işçisi Emrah Koç da 1 ay önce çalıştığı iş yerinden çıkartılınca aile şimdi, sokakta yaşam mücadelesi veriyor.

Bir haftadır sokakta yaşadıklarını ifade eden Nazlı Koç, "Ben eşim ve 3 çocuğumla birlikte sokağa atıldık. Ev sahibimiz kirayı 750 liradan bin 800 liraya çıkarttı, bizde 2 ay kirayı ödeyemedik. Ödeyemeyince ev sahibi bizi evinden çıkarttı. Eşim de 1 ay önce işsiz kaldı. Şimdi sokaklarda kaldı sokakta yatıp kalkıyoruz. Hayırseverlerden gelecek yardımları bekliyoruz" dedi.

Öte yandan kira artışlarına ilişkin konuşan Avukat Çağatay Muti, "Kira artışı yıllık belirlenen enflasyondan yukarı olamaz.  Türk Borçlar Kanunu 344. maddesi gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında “tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim”1 oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.  Daha fazla artış imkanı kanunen yasak. Ev sahibi kiracıyı zorlayamaz. Kanunlar kiracıyı daha fazla zayıf görür. Kanunlar kiracıların lehinedir. Ev sahibi evi satsa da çıkartamaz. Evi satma konusunda da satın alan kişi satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde "evi kullanacağım çık" diye ihtarname göndermelidir. Yine bu ihtarname ile çıkmak mecburiyetinde değil. Tahliye davası açacak. İhtiyacının gerçek ve samimi ihtiyaç olduğunu ispatlaması lazım gelir. Konut ve çatılı iş yeri kiralarında sadece kiracı kiraya verenin çık demesiyle çıkabilmesi için kira sözleşmesinde belirlenen sürenin bitiminden sonra 10 yıllık kira süresi dolmalıdır. Kiraya veren bu 10 yıllık uzama dönemi bittikten sonra "çık" demekle çıkartabilir. Sürenin bitmesine 15 gün kala ihtarname göndermeli. Süre bittikten sonra çıkması istenebilir" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.