Hava Durumu

Bursa Gıda Mühendisleri Odası'ndan 'Beypazarı Soda' açıklaması!

İsviçre'de Beypazarı maden suyu, yüksek miktarda bor tespit edildiği gerekçesiyle yasaklandı. Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen gelişmeyle ilgili bir açıklama da Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nden geldi.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bursa Gıda Mühendisleri Odası'ndan 'Beypazarı Soda' açıklaması!

İsviçre, Ankara Beypazarı merkezli ve yaklaşık 67 yıldır maden suyu üreten Beypazarı Karakoca firmasının bir ürününün içeriğinde tespit edilen bor elementine atıfla "fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu” iddiasıyla yasakladı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Beypazarı sodanın içerisinde fazla miktarda bor bulunduğu iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin açıklaması şöyle;

Birkaç gündür kamuoyu gündemini meşgul eden ülkemizden ihraç edilen ve İsviçre Resmi Gıda Otoritesi tarafından, ilgili ülke yasal mevzuat sınırı üzerinde Bor minerali tespiti sonrasında piyasadan toplatılan 'Maden Suyu' konusu ile ilgili Yönetim Kurulumuzca kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmeyi istemekteyiz.

Öncelikle her ülkede insani tüketime yönelik gıda, su ve içeceklerde bulunacak içerikler ile ilgili mevzuat sınırları farklı olabilmektedir. İsviçre, Bor Minerali bulunması ile ilgili üst limiti 1 mg/L olarak belirlemiş ve toplatma kararı aldığı ürünlerde bu değerin 2 mg/L olduğunu açıklamıştır. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , yetişkin bir insanın günlük 20 mg /L Bor alımını güvenli bulmakta ve Bor mineralinin başta kemik sağlığı olmak üzere faydaları olduğunu pek çok bilimsel yayın ortaya koymaktadır. Burada konunun ilgili tarafı ihracat yapan firma ve ürünü alan ülke olup, firmalar ihracat yapacağı ülkenin mevzuatına uygun ürün gönderimi yapmak konusunda sorumludur ve ihlal durumunda ortaya çıkan ticari yükümlülükleri yerine getirmek durumundadır.

Ülkemizdeki duruma bakıldığından ise Bor Madenlerinden zengin olduğumuz ve bölgesel olarak çıkarılan Maden Sularında farklılık göstermekle birlikte, Bor Madeni bulunduğu bilinmektedir. Fakat en üst sınırda mineral bulunduran Maden Sularının bile günlük 2 L tüketiminde ancak güvenli sınırın üstünde alım ve sağlığı tehdit edici unsurlar ortaya çıkarabileceğini veriler ortaya koymaktadır. Maden Suyu üreten işletmeler Sağlık Bakanlığının denetim ve kontrol faaliyetlerine tabidir ve tüm işletmelerden belirli periyotlar ile numuneler alınarak analizleri yapılmaktadır. Burada Sağlık Bakanlığı'nın konunun muhatabı firmanın analiz ve denetim raporlarını kamuoyu ile paylaşması son derece yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Son olarak kamuoyu vicdanı rahat olmalı, mevcut durumun insan sağlığını tehdit edecek unsur olmadığı bilinmelidir. Gıdada bilgi kirliliği ile mücadele ancak tüm halkımızın desteği ile olacaktır ve bilimsel alt yapısı olmayan kişilerden alınan bilgilere itibar edilmemeli ve sağduyulu olunarak doğru bilgi doğru yerden alınmalıdır.

BEYPAZARI YETKİLİSİ İDDİALARA NE DEDİ?

İsviçre'nin kararının ardından Beypazarı Maden Suyu'ndan ilk açıklama geldi.

"AÇIKÇASI BÖYLE BİR KANIYA NASIL VARDIKLARINI BİLMİYORUZ"

Marketing Türkiye’ye açıklamalarda bulunan Beypazarı yetkilisi, “İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdaları tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki, İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz” dedi.

Yağışlardan oldukça etkilenen yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değiştiğini, içeriğindeki mineral değerlerinin artışlar ve azalmaların da olağan olduğunun altını çizen Beypazarı yetkilisi, yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini belirtiyor.

Tüm içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulmasının gerekliliğini vurgulayan Beypazarı yetkilisi, İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun yaptığı analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini ifade ediyor.

Pek çok ülkeye ihracat yapan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceğini de sözlerine ekleyen yetkili konuyla ilgili resmi bir yanıt için de çalıştıklarını vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.