Hava Durumu

Tarihi kulede leylek rötarlı restorasyon

Bursa’da Sultan Abdülhamit döneminde inşa edilen Tarihi saat kulesinde yapılacak olan restorasyon, Leylek yuvası nedeniyle 7 ay ertelenmişti. Yumurtlama döneminin bitmesiyle birlikte yuvaya dokunulmaması şartıyla restorasyona başlandı. Yenişehir’de bulunan tarihi saat kulesindeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili izinler, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan Ocak ayında alınmış ve Yenişehir Belediyesi tarafından ihale edilmişti. Başkan Davut Aydın, Leylek

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2021 10:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2021 10:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Tarihi kulede leylek rötarlı restorasyon

Bursa’da Sultan Abdülhamit döneminde inşa edilen Tarihi saat kulesinde yapılacak olan restorasyon, Leylek yuvası nedeniyle 7 ay ertelenmişti. Yumurtlama döneminin bitmesiyle birlikte yuvaya dokunulmaması şartıyla restorasyona başlandı.

Yenişehir’de bulunan tarihi saat kulesindeki restorasyon çalışmalarıyla ilgili izinler, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan Ocak ayında alınmış ve Yenişehir Belediyesi tarafından ihale edilmişti. Başkan Davut Aydın, Leylek yuvası ve yumurtlama dönemi nedeniyle ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapmamıştı. Aradan geçen 7 ayın ardından Leylek yuvasına dokunmamak ve yuvanın bulunduğu bölümü göç mevsimden sonra restore etmek kaydıyla çalışmalara başlandı.

Kent ile özdeşleşen tarihi saat kulesi gibi tepesine yuva yapan leyleklerin de kentin bir simgesi olduğunu belirten Başkan Davut Aydın, saat kulesinin tepesindeki leylek çiftinin 4 yumurta için 34 gün kuluçkaya yattığını, 60 günde de yavrularını yuvadan uçurduğunu belirtti. Başkan Aydın, “Bu süreyi geçirdikten sonra yüklenici firmaya bu kez saat kulemizin tepesindeki yuvaya dokunmamak kaydıyla yer teslimi yaptık. Yuvanın olduğu bölümdeki onarım ise leyleklerimizin göç mevsiminde yapılacak. Zarar verilmeden yerinden alınacak olan yuva, onarım sonrası yine aynı noktaya konulacak” dedi.

ÜZERİNDEKİ SAAT ANTİKA
Taban alanı 22 metrekare, yüksekliği yaklaşık 21 metreyi bulan Yenişehir Saat Kulesi’ndeki çalışmaların bu yılın sonbaharında tamamlanacağını bildiren Başkan Aydın, geçen yıl da Abdülhamid Han’ın yadigârı binadaki antika saatin bakımının yapıldığını ve yeniden çalışır hale getirildiğini hatırlattı. Başkan Aydın, tarihi saat kulesinin Yenişehir Belediyesi’nin logosundaki ana temayı oluşturduğunu belirterek, “Avrupa’daki benzerlerine göre kulemiz gibi, saatimiz de eşsiz bir eser. İşçiliği ve her parçasının zarif dizilimi ile meraklılarının hayran kaldığı bir saat mekanizmasına sahibiz. Özetle ilçemizle özdeşleşen tarihi kulemiz ve saatimiz, bakım ve onarım çalışmalarımızla birlikte Yenişehir’in en önemli simgelerinden biri olmaya devam edecek” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.