Hava Durumu

Fay hattında sızıntı tespit edildi! O ülkede 9 büyüklüğünde deprem paniği...

ABD'nin Oregon eyaletinin yakınlarında okyanus tabanından fışkıran bir sıvıya rastlandı. Uzmanlara göre; bu durum Kuzeybatı Pasifik'te 9 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Fay hattında sızıntı tespit edildi! O ülkede 9 büyüklüğünde deprem paniği...

ABD'nin Oregon eyaletinin yakınlarında okyanus tabanından "ateş hortumu gibi" fışkıran ılık bir sıvıya rastlandı.

Bilim insanları Pasifik Okyanusu’nda yer alan 965 kilometre uzunluğundaki bir fay hattında yer alan deliğin ABD'nin kuzeybatısındaki şehirleri yok edecek yıkıcı bir depremi tetikleyebileceğinden endişelendiklerini açıkladı.

NTV'nin aktardığı bilgiye göre; sıcak sıvı püskürten delik, Kuzey California’dan Kanada'ya kadar uzanan Cascadia Yitim Bölgesi olarak bilinen eğimli fayın sınırında, Oregon kıyı şeridinden 80 kilometre uzakta bulunuyor. 

Araştırmacıların belirttiğine göre bu durum Kuzeybatı Pasifik'te, 9 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir ve delik, depremin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayabilir.

Bununla birlikte, fay hattındaki sızıntı ilk olarak 2015 yılında gözlemlendi. Ancak Washington Üniversitesi (UW) tarafından yapılan çalışma, kimyasal olarak farklı sıvının çok tehlikeli olduğunu belirtti. Araştırmacılar, bu sıvının  plakaların sorunsuz hareket etmesine izin verdiğini, ancak plakalar üzerinde ürettiği stresin yıkıcı bir deprem oluşturmak için birikebileceğini belirtti.

Ekip, kaplıca olarak tanımladıkları deliğe, bir kaplıcadan yükselen zihin değiştiren gazların yardımıyla "kehanette bulunan" antik Yunan kahini Pythias'tan esinlenerek "Pythias Vahası" adını verdi.

Çalışmanın ortak yazarı Evan Solomon konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:

"Bu benim hiç görmediğim ve bildiğim kadarıyla daha önce gözlemlenmemiş bir şey. Sızan sıvının çevredeki deniz suyundan 8 derece daha sıcak olduğunu ve doğrudan sıcaklığın tahmini 150 ila 260 derece olan  Cascadia mega bindirmesinden geldiğini belirledik."

"Bu doğrultu atımlı faylar yoluyla açık denizdeki mega bindirme arayüzünden sıvı kaybı önemlidir, çünkü bu, tortu parçacıkları arasındaki sıvı basıncını düşürür ve dolayısıyla okyanus ve kıta plakaları arasındaki sürtünmeyi arttırır." 

Diğer taraftan Cascadia mega bindirmesi, Seattle ve Portland, Oregon da dahil olmak üzere birçok büyük metropol alanını kapsıyor ve Kanada'daki Vancouver Adası'nın bir kısmını içerisine alıyor. 
Çalışmanın yazarları bölgede 9 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin olası olduğunu ve on binlerce kişinin yaşamını yitirebileceğini ifade etti.

Ancak, araştırmalar depremin meydana gelebileceği tarihe ilişkin bir açıklama yapmadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.