Hava Durumu

Rusya gazı kesmeye başladı!

Dün Rusya'nın Gazprom yetkilileri, Rus gazını ruble ile satın almayı reddeden Polonya'nın ve Bulgaristan'ın gazının kesileceğini açıkladı. Bugün Polonya'ya ve Bulgaristan'a giden Rus doğalgaz akışı tamamen durduruldu. Rus gazını ruble ile almayı kabul eden Macaristan'a gaz tedariki devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Rusya gazı kesmeye başladı!

Gazprom, Ukrayna savaşından sonra, Ruble'ye geçme kararını kabul etmeyen ülkelere doğalgaz akışını kesmeye başladı. Ruble ile ödeme yapmadığı için gazı kesilen ülkelerin başında ilk ülke Polonya olurken sırada Bulgaristan’ın olduğu aktarıldı.

Gazprom yetkilileri, bu sabahtan itibaren Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz akışını durduracağını duyurdu. 

Polonya’nın kamu enerji şirketi PGNİG SA'dan yapılan açıklamada da Gazprom'un 27 Nisan sabahında Yamal sözleşmesi kapsamında teslimatları tamamen askıya alma niyetini PGNiG'ye bildirdiği söylendi. PGNİG SA gaz arzında herhangi bir kesintinin bu sözleşmenin ihlali olduğu ve bunun için tazminat talep etme hakkına sahip olduklarını vurguladı. 

Polonya’da gaz depolama tesislerinin doluluk oranının yüzde 80 seviyesinde olduğunun vurgulandığı açıklamada, ülkede gaz talebinin karşılanmasında herhangi bir sorun olmayacağının altı çizildi.

SIRADA BULGARİSTAN VAR

Polonya’nın ardından Bulgaristan Enerji Bakanlığı doğal gaz şirketi Bulgargaz yaptığı açıklamada, 27 Nisan'dan itibaren gaz arzının durdurulacağına ilişkin bilgilendirme yapıldığını ifade etti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Gazprom'un Polonya'ya gaz arzını tamamen durdurma girişiminin Rusya'nın mevcut anlaşmaları “siyasallaştırmasının” bir başka işareti olduğunun altını çizdi.

Fatih Birol, Rusya’dan gaz arzının durmasının Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarından bağımsız kalma çabalarını hızlandıracağını vurgulayarak, IEA’nın Polonya’nın yanında olduğunu söyledi.

NE OLMUŞTU

Vladimir Putin, 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını açıklamıştı. Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını söyleyen Vladimir Putin, "Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve avro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor" şeklinde konuşmuştu.

Vladimir Putin, Rusya'nın ihracatta ödemeleri dolar ve euro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek, "ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, avro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğal gaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz" şeklinde açıklama yapmıştı.

MACARİSTAN KABUL ETTİ

Macaristan, Rus gazını ruble ile ödemeyi kabul etti. Macaristan, avroları Rusya'nın Gazprom Bankası'nda rubleye dönüştüreceğini açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.