Hava Durumu

Saddam'ı yakalayan asker ilk kez konuştu, 20 yıllık sır deşifre oldu! Bakın ilk tepkisi ne olmuş

2. Körfez Savaşı'nın ardından ortadan kaybolan ve bir süre sonra gizlendiği delikte yakalanarak idam edilen Irak'ın eski Devlet başkanı Saddam Hüseyin'le ilgili sır 20 sonra ifşa oldu. Saddam'ı yakalayan ABD'li asker ilk kez konuştu... Saddam'ı yakalayınca ilk olarak ona ne söylediler?.. Saddam'ın ilk sözleri ne oldu?..

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2023 17:37
Haber Güncellenme Tarihi: 02.01.2023 17:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Saddam'ı yakalayan asker ilk kez konuştu, 20 yıllık sır deşifre oldu! Bakın ilk tepkisi ne olmuş

Üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Irak’ın devrilen lideri Saddam Hüseyin'in yakalandığı operasyona dair yeni bilgiler ortaya çıktı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin başkent Bağdat'a girmesiyle gizlenen Saddam'ı yakalayan asker dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Holland'ın gelen ihbar üzerine bölgeye gittiklerini belirtti ve operasyonun bilinmeyenlerini anlattı.

DERDEST ETTİK VE BUSH’UN SELAMINI İLETTİK 

Saddam'ı saklandığı yerden Teksaslı bir askerin çıkardığını belirten Holland, yanında silah olması ihtimalini göz önünde bulundurarak devrik lideri derdest ettiklerini belirtti. Daha sonra Saddam'ı bağladıklarını belirten Holland, ona 'Başkan Bush selamlarını iletiyor' dediklerini söyledi. Holland, Saddam'ın kendilerine müzakereye açık olduğunu söylediğini ancak artık geç olduğunu söylediklerini belirtti.  Holland, devrik liderin bir delikte bu kadar uzun süre nasıl hayatta kaldığı sorusuna ise  “Orada uzun süre kalmıyordu” cevabını verdi. 

ÇALKANTILI SİYASİ KARİYERİ OLDU

1937 yılında Tikrit'te dünyaya gelen Saddam siyasete gençken atıldı. O günlerde Arap dünyasına egemen ulusçu-özgürlükçü ve anti emperyalist siyaset güden Saddam, genç yaşlarda Baas Partisi'ne katıldı. 1956 yılında başarısız bir darbe girişiminde bulundu. Monorşinin sona ermesinden ardından Başbakan Abdül Kerim Hassam'ı öldürmek için oluşturulan bir suikast örgütünün içinde önemli bir rol oynadı. Ancak bu olay açığa çıktı ve Saddam ülke dışına kaçtı.  1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince ülkesine geri döndü. Ancak Baas Partisi ile arasındaki farklılıklar derinleşmeye başladı. Çatışmalar iyice sertleşince Saddam hapse atıldı. 

DARBE İLE HAYATI KURTULDU

1968 yılında yapılan darbe Saddam'ı da hapisen kurtardı. Parti içinde hızla yükselen Saddam, taviz vermez kararlılığı ve sertliği sayesinde Baas'ın en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu'na girdi. Zamanla konumunu iyice pekiştirdi ve Başkan Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı oldu. 1979 yılında ise bir darbeyle iktidara el koydu ve muhaliflerine karşı acımasız bir 'imha' kampanyası başlattı. O tarihten bu yana Saddam iktidarını, güçlü bir istihbarat ağına dayanan baskıcı yöntemlere dayandırdı. 1980 yılında İran'daki siyasi çalkantıları bahane eder savaş açtı ve Şatt el Arab'ı ele geçirdi. Ama İran, Saddam'ın tahmin ettiğinden daha dişli çıktı. Ve 8 yıl süren savaş yüzbinlerce insanın ölümüne yol açtı. İki ülkenin ekonomisi de tahrip oldu. 

SADDAM ORTADAN KAYBOLDU

Petrolün gücünü fark eden Saddam, Kuveyt'e saldırdı ve 2 Ağustos 1990 yılında işgal etti. Suudi Arabistan toprakları çok uluslu güce açıldı. 17 Ocak'ta savaş başladı. Saddam, uluslararası güçlerin karşısında geri çekilmek zorunda kaldı ve Irak'ta ambargoların gölgesinde bir yaşam başladı. Irak halkı, açlık ve sefalet içinde kaldı.

İkinci Körfez Savaşı'nın ardından Saddam, ailesi ve en yakın adamları ortadan kayboldu. Saddam'ın kurmayları bir bir yakalanırken Saddam'ın oğulları Uday ve Kusay öldürüldü. Koalisyon güçleri, Saddam'ın doğum yeri olan Tikrit ve çevresinde aramalarını yoğunlaştırdı. 14 Aralık 2003 Cumartesi günü Saddam yakalandı. 

Saddam 2008 yılında asılarak idam edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.