Hava Durumu

Ukrayna’ya gönderilen tanklar savaşın seyrini değiştirecek mi?

Rusya’nın Ukrayna işgali derinleşirken, Batılı ülkelerden neredeyse bir yıldır Kiev yönetimine milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat gidiyor. ABD son olarak onlarca Abrams tankının da Ukrayna’ya gönderileceği duyururken, tankların savaşın seyrinde nasıl bir rol oynayacağı merak ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2023 17:59
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 17:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Ukrayna’ya gönderilen tanklar savaşın seyrini değiştirecek mi?

Rusya, işgalin başından bu yana Ukrayna’dan ziyade NATO güçleriyle savaştığını iddia etse de, Ukrayna, işgalde Rusya’nın önünde gözüküyor. Son olarak ABD’nin Abrams tanklarını Ukrayna’ya göndereceğini duyurması Rusya’nın sabrını taşırdı.

Duyurunun ardından Kremlin'den yapılan açıklamada, ''ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya tank dahil silah sevkiyatını çatışmaya doğrudan müdahil olma şeklinde değerlendiriyoruz'' denildi.

Öte yandan, Soğuk Savaş döneminden bu yana ABD ve Rusya arasındaki en gergin döneminde üst üste silah gönderme kararları insanları tedirgin ederek ‘üçüncü dünya savaşına mı sürükleniyoruz?’ sorularını gündeme getiriyor.

‘DİĞER ÜLKELERE ÖNCÜ OLUYOR’

İngiltere merkezli BBC’de yayınlanan bir analizde ABD’nin Ukrayna’ya tank gönderme kararı değerlendirilirken, “ABD'nin Ukrayna'ya M1 Abrams tankları gönderme kararı Kiev'in silahlandırılmasında önemli bir adım olacak ama savaşın bir sonraki aşaması açısından pek bir fark yaratmayacak” diye kaydedildi.

ABD'nin eski Ukrayna Özel Temsilcisi Kurt Volker, bu duyuruyla "Almanya'nın Leopard tanklarını gönderme kararının ve Leopard tanklarına sahip diğer ülkelerin de bunları göndermesinin önü açılmış oluyor" dedi. Batılı müttefikler önümüzdeki altı ila sekiz hafta içinde Ukrayna'nın zırhlı araç kapasitesini arttırarak Rusya'nın beklenen bahar taarruzuna hazırlanmasına yardımcı olmak istiyor.

‘BATI ARTIK TEMKİNLİ DEĞİL’

BBC’nin analizinde, “Savaşın başından beri Biden yönetimi ve müttefikleri, Rusya'yı provoke etmemek için silah teslimatları konusunda dikkatli davranmaya çalıştı. Ancak Ukrayna'nın savaş alanındaki başarılarından sonra bu temkinli yaklaşımdan vazgeçmeye başladı. Rusya'nın yeniden saldırıya geçme ihtimali, Ukrayna'nın ülkenin doğusundaki açık arazide savaşmasına yardımcı olacak tanklara odaklanılmasına neden oldu” diye eklendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.