Hava Durumu

Çok sayıda vatandaşı etkiliyor, borçlar siliniyor! Detaylar tek tek açıklandı...

Borcu olan milyonlarca kişiye müjdeli haber geldi. Borçlar siliniyor. Hükümet resmen harekete geçti. Yaklaşık 6 milyon dar gelirli vatandaşın 30 milyar liralık icra ve haciz borçlarının silinmesi için yasa çıkarılacak. Düzenlemeden faydalanmak için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak. Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak. Silinecek borçlar için belli bir tarih belirlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2022 17:52
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2022 17:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Çok sayıda vatandaşı etkiliyor, borçlar siliniyor! Detaylar tek tek açıklandı...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 3 aylık aranın ardından bugün saat 14.00’te açılıyor. Meclis, açılmasının ardından en önemli mesaisini ekonomiye harcayacak. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kararlarda KKM’nin uzatılması, elektrik ve doğal gaz destekleri, KYK ve icra borçları, çalışanların nakdi yemek yardımları gibi konular ele alınacak. Kamuda kadro bekleyenlerin durumunun da ilerleyen günlerde gündeme getirilmesi bekleniyor. EYT konusu ise ikinci aşamada ele alınacak.

MECLİS TARİHİNDE BİR İLK 

Meclis, tarihinde ilk kez bir dönem içinde 6. yasama yılına girerek bir ilke imza atacak. Çalışmalarına Salı günü saat 15.00'te başlayacak Genel Kurulu ise yoğun bir gündem bekliyor. İlk ele alınacak düzenleme ise iktidar ile muhalefet arasında tartışmalara neden olan sosyal medya düzenlemesi olacak. Ardından ise ekonomiye ilişkin torba yasa teklifi milletvekillerinin onayına sunulacak.

MECLİS’İN GÜNDEMİNDE HANGİ KONULAR VAR? 

Teklifle, Kredi Yurtlar Kurumu'na olan borçların faizleri silinecek.

2 bin lira ve altındaki telefon, doğalgaz, elektik faturalarından kaynaklanan icra borçları tasfiye edilecek.

Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlar devlet tarafından üstlenecek.

Kur Korumalı Mevduat Sistemi (KKM) bir yıl daha uzatılacak.

Şirketlerin çalışanlarına bin liraya kadar vereceği elektrik ve doğalgaz destekleri vergiden düşülecek.

Çalışanlara verilen nakdi yemek yardımları da artık vergi istisnası kapsamında yer alacak.

BAKAN BİLGİN KADRO BEKLEYENLERE BUGÜNÜ İŞARET ETMİŞTİ 

Öte yandan milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelmişti. Bakan Bilgin, kamuda istihdam edilen sözleşmeli personele kadro düzenlemesi ile ilgili, “Kamudaki sözleşmeli personelle ilgili çalışmamızı sona erdirmek üzereyiz

Meclis ilk açıldığında sözleşmeli personel dosyasını getireceğiz. Şu anda üzerinde çalıştığımız dosya o, bitirmek üzereyiz” demişti.

İKİNCİ AŞAMA EYT 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) içinse Bakan Bilgin, “EYT çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız.

Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis'e intikal ettiririz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi gündemini hareketli günler bekliyor. Birçok düzenleme yapılarak milyonları ilgilendiren adımlar atılacak.

Dar gelirli vatandaşların Icra ve haciz borçlarının silinmesi sürecinin başlaması için yeni adımlar atılacak.

İcra affı son dakika gelişmeleri icra borcuna takılan binlerce kişi tarafından araştırılmaya devam ediyor. Konuya ilişkin önemli açıklama son yapılan Kabine toplantısı sonrasında geldi.

İCRA BORÇLARI SİLİNİYOR, UYGULAMA KİMLERİ KAPSIYOR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasına göre, 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar, gider gösterilerek vergiden düşürülecek ve tasfiye edilecek.

Varlık yönetim şirketlerine devredilmiş alacaklar da düzenlemeye dahil olacak. Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş, icra takibinden kurtulmuş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlemeden yararlanacak her bir vatandaşa hayırlı olsun dileklerini ileterek, "Hükümet olarak aldığımız bu kararın yasal düzenleme boyutunu, ekim ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Cumhur İttifakı'nın Meclis grupları hemen atacaktır" dedi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin duyurduğu 30 milyar lira büyüklüğündeki borçların silinmesi için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak. Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak, borcu silinmeyecek.

TBMM’de 1 Ekim’de başlayacak yeni yasa döneminde ise, öncelikli olarak ekonomiyi ilgilendiren bir torba yasa teklifi bekleniyor.

Teklifte birçok düzenleme yer alacak. Bunların arasında öğrenim kredisi borçları da bulunuyor.

Toplam 3 milyon 157 bin gencin öğrenim kredilerindeki faiz uygulaması kaldırılırken, kredi geri ödemelerinden toplam 26 milyar TL’lik bir bölüm silinecek.

Yeni öğrenim kredileri için de düzenleme yapılacak. Torba teklifin bir diğer düzenlemesi ise toplamda 6 milyon vatandaşın 30 milyar liralık borcunu etkileyecek.

BORÇLAR SİLİNECEK 

Düzenleme iki aşamadan oluşacak. İlk aşamada vatandaşların 2 bin TL’ye kadar elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçlarını devlet üstlenecek.

2 bin TL’ye kadar olan borç silinecek, icradan düşecek. Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlarla ilgili düzenleme yapılacak.

1 milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 TL’ye kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

Silinecek borçlar bireysel borçları kapsayacak. Anayasa Mahkemesi tarafından düzenlemesi iptal edilen Fiyat İstikrarı Komitesi’yle ilgili yasal bir düzenleme de torba teklife eklenecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.