Hava Durumu

Dolarda rüzgar terse esiyor!

Fed’in faiz artışlarıyla yönünü yukarı çeviren ve uluslararası piyasalarda 20 yılın zirvesine kadar çıkan dolarda rüzgar terse döndü. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi 110 seviyesinin altına indi. Euro/dolar paritesi de yeniden 1’i aştı.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2022 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2022 11:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Dolarda rüzgar terse esiyor!

Dolar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz artırım politikasını hafifleteceği beklentilerinin artmasıyla geriliyor.

Euro 1 dolar seviyesinin üzerine, diğer başlıca para birimleri de birkaç haftanın zirvesine yükseldi.

Euro/dolar paritesi 20 Eylül’den bu yana ilk kez 1’i aştı. Parite 1,0093’e kadar yükseldi.

DOLAR ENDEKSİ BİR AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi 110 seviyesinin altına indi. Endeks, 109,5 ile 20 Eylül’den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından 109,8’de dengelendi. Endeks bir ay önce 114 seviyesini aşarak 20 yılın zirvesini görmüştü.

İngiltere’deki siyasi kriz nedeniyle eriyen sterlin de dolara karşı güçleniyor. Sterlin 1,1645 dolar ile 13 Eylül’den beri en yüksek seviyeyi gördü.

DOLAR NEDEN ZAYIFLIYOR?

Piyasalar Fed’in önümüzdeki haftaki para politikası toplantısında 75 baz puan faiz artıracağını fiyatlarken, Aralık ayında ise daha küçük bir artırım yapılacağı beklentileri arttı.

Bu hafta açıklanan ABD konut verileri ev fiyatlarının ağustosta sert düştüğünü, satışların da eylülde azaldığını gösterirken, Fed’in agresif sıkılaştırma politikasının ekonomiyi yavaşlattığı tahminlerini pekiştirdi.

Fed’in art arda faiz artışları yaptığı dönemde birçok para birimi karşısında yükselen dolar, gevşeme beklentisiyle yönünü aşağı çevirdi.

Fed’in bundan sonra atacağı adımlar ve veriler doların yönünde belirleyici olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.