Hava Durumu

İşçi ve işveren sendikalarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Özgür Burak Akkol, hazırladıkları ortak metni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ileterek, brüt ücret üzerindeki vergi diliminden kaynaklanan yıl içinde yaşanan gelir kaybını giderecek düzenlemenin acilen yapılmasını talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2022 13:26
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2022 13:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
İşçi ve işveren sendikalarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup!

İşçi ve işveren, ücretlerde yılın ortasından sonra düşüşe yol açan vergi dilimlerinde düzenleme talep ettikleri mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti.

20 yılda Gelir Vergisi tarifesinin ilk basamak tutarı yüzde 742 oranında artarken, asgari ücretin yüzde 2814 oranında arttığına dikkat çeken Tür-İş ve TİSK, bu nedenle asgari ücretteki artış ile Gelir Vergisi tarifesinin ilk basamak tutarındaki artışın paralel seyretmemesiyle, asgari ücretlilerin her yıl daha yüksek oranla gelir vergisi ödemek durumunda kaldığını kaydetti.

2011 yılına kadar asgari ücretli yıl içerisinde ilave bir kazancı yok ise ikinci vergi basamağına hiç çıkamazken 2021 yılı Temmuz ayından itibaren bütün asgari ücretlilerin ikinci vergi basamağına çıkarak daha yüksek oranda vergi ödemek durumunda kaldığı kaydedilen ortak metinde, birinci vergi basamağı tutarındaki artış oranının düşüklüğü sorununun giderilmesi gerektiği belirtildi.

Ortak metinde şu örnek de yer aldı:

"Brüt ücreti 13 bin 43 TL olan bir çalışanın eline Ocak ayında net 10 bin lira geçmekteyken, Aralık ayında bu rakam 9 bin 143 liraya düşmektedir. 13 bin 43 lira brüt ücreti olan çalışan Nisan ayından itibaren tamamen ikinci, Ağustos ayından itibaren tamamen üçüncü vergi dilimi üzerinden vergilendirilmekte. Çalışanın ücretinden kesilen vergi oranı Ocak ayında yüzde 15 iken Ağustos ayında yüzde 27’ye yükselmekte ve bu nedenle de eline geçen net rakam azalmakta. Bütün bunlar nedeniyle brüt ücreti değişmeyen bir çalışanın eline geçen net rakam Ocak ayında 10 bin lira iken Ağustos ayında 9 bin 94 liraya düşüyor. Bu da toplamda yıl içerisinde işçinin 6 bin 949 liralık bir kayba yol açıyor. Vergi dilimleri arasındaki aralığın dar olması nedeniyle yaşanılan bu durum işçinin eline geçen net rakamın ve satın alma gücünün azalmasına, refahının düşmesine neden olmaktadır."

Türk-İş ve TİSK ortak metinde gelir vergisi tarifesinin ilk basamağının geçmiş yıllarda olduğu gibi yıllık asgari ücret brüt tutarının (fazla mesai, yol, yemek, yakacak yardımları gibi ek menfaatlerde dikkate alınarak) belirli bir miktar üzerinde tespit edilmesi, diğer vergi tarifesi oranlarının da ilk dilim baz alınarak çalışan lehine güncellenmesini talep etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.