Hava Durumu

Milyonlar bekliyor! Bakan Bilgin, EYT kapsamında olmayan iki grubu açıkladı!

EYT düzenlemesi için gözler aralık ayına çevrildi. Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişi, nasıl bir düzenleme yapılacağını merak ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT kapsamında olmayan iki grubu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2022 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2022 21:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Milyonlar bekliyor! Bakan Bilgin, EYT kapsamında olmayan iki grubu açıkladı!

Milyonlarca vatandaşın merak ettiği EYT’nin kapsamı ne zaman belli olacak? EYT'den kaç kişi faydalanacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin merakla beklenen detayları canlı yayında açıkladı.

Bakan Bilgin'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

EYT, STAJ VE ÇIRAKLIK KONUSU

99'da Türkiye'de reform denilen bir uygulama yapılmış. Anlamı şu, o tarihten önce işe başlayanlarla sonra başlayanlar arasında bir düzenleme yapılmış. 99 öncesi işe başlayanların emeklilik şartları 99 sonrası değişmiş. Tabi emeklilik sisteminde prim ödemesinin süresi prim gün sayısının artması çok önemli. Yaş da burada çok önemli. 38-40 yaşındaki adamı emekli ettiğiniz zaman ortalama hayat süresini 80 sayarsak emeklilik sisteminin onu finanse edebilir olması lazım. 3 çalışanın 1 emekliyi finanse edecek bir sistemin olması lazım. Bizim emeklilik sisteminde bu denge bozulmuş, şu anda da iyi durumda değil. Düzeltmemiz lazım. Türkiye nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanıyor.

'EYT KAPSAMINDA DEĞİLLER'

Biz burada 99 öncesi işe girmiş olanların emeklilikte karşılaştıkları yaş sorununun çözümüne dönük hazırlık içerisindeyiz. Tek tip bir düzenleme. Biz aralıkta Meclis'e intikal ettireceğimizi açıkladık. Staj ve çıraklık sigortası olanlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Stajerlik sağlık sigortasını korumak için geliştirilmiş bir sistem. Bu EYT kapsamında olanlar farklı. Kaç kişiyi kapsayacağını çalışma tamamlandığında açıklayacağız.

.TAŞERON İŞÇİLER KONUSU

Tahmin ediyorum kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız. Daha erken de sonuçlandırabiliriz. Geçici işçiler farklı. Onlar 10 ay 29 gün çalışıyorlar. Onu biz bir yıla çıkaracağız.

KAMUDA SÖZLEŞMELİ ÇALIŞANLAR

Kamuda sözleşmeli meselesi, kamuda 657'yle çalışan devlet memurları var. Biz bunları ıslah etmek istiyoruz, bir reform yapmaya ihtiyacımız var. Bu kadar sözleşme türü olmaması lazım. Çok özel bir durum olabilir. Nükleer enerji Türkiye'de yoktu. Nükleer santral tarihte ilk defa kuruluyor. Fakat bunların ayrı bir piyasası var. Daha önce biz tecrübe etmemişiz. Dolayısıyla biz bunları özel bir sözleşmeyle yeni bir çalışma ilişkisiyle başlatabiliriz. Yazılımcılar, yeni çalışma ilişkileri içerisinde uzmanlar var. Bunları da özel tutabiliriz. Bunun dışındaki bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Kamu görevlilerinin bütün haklarını onlara tahsis edeceğiz. Bunların sayısı yaklaşık 550 bin civarında.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.