Hava Durumu

Milyonların beklediği an! Yeni asgari ücret belli oldu...

Milyonlarca insanın merakla beklediği asgari ücret zammı belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı asgari ücretin yüzde 54,5 artışla 8 bin 500 TL'ye çıkarıldığını söyledi. Böylece 5 bin 500 liralık asgari ücrete 3 bin lira zam yapılmış oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.12.2022 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Milyonların beklediği an! Yeni asgari ücret belli oldu...

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Külliye'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede asgari ücretle ilgili teklifler değerlendirmeye alındı. Bilgin, TÜRK-İŞ ve TİSK'in üzerinde görüşmeler yaptığı asgari ücretle ilgili görüşmelerle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir sunum yaptı.

Bu gelişmelerin ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni asgari ücretin yüzde 54,5 artışla 8 bin 500 TL'ye çıkarıldığını söyledi. Böylece 5 bin 500 liralık asgari ücrete 3 bin lira zam yapılmış oldu.

"ARA DÜZENLEME YAPMAKTAN KAÇINMAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların takip ettiği konuşmasında, "Asgari ücreti belirlerken geçmiş kayıpları telafi edecek hem de enflasyon öngörümüzü gözettik. Ara düzenlemeden de kaçınmayız. Net 2023 yılında 8 bin 500 lira olarak mutabık kaldık. Ocak ayına göre yüzde 84, temmuza göre yüzde 55 artış olacak. Böylece yıl içinde asgari ücrette yüzde 80, kümülatif yüzde 95 oranında artış sağlamıştık. Ülkemizi faiz, kur, enflasyon cenderesinden çıkarma mücadelemizin meyvelerini toplamaya başladığımız bu kritik dönemde hakları ve dengeyi koruyan süreç izliyoruz. Sırtında küfe olmayanlar atıyorlar, şu kadar veririz diye. Ama biz çok hassasız. Yıl sonu itibarıyla nüfusumuzun 86 milyonu yakalaması mümkün. Bunları düşünmek zorundayız. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenlerimiz başta olmak üzere ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ TOPLANTIYA KATILMADI! MUHALEFET ŞERHİ KOYDU

Öte yandan kritik toplantıya Türk-İş katılmadı. Türk-İş'in söz konusu zam rakamına muhalefet şerhi koyduğu öğrenildi.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİ 9 BİN TL'YDİ

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, resmi tekliflerinin 9 bin TL olduğunu, bu teklifin altındaki bir rakama imza atmayacaklarını söylemişti. Atalay, "Bizim teklifimiz 9 bin TL. Kabul ederlerse imzalarız. Altındaki rakama masada olmayız." demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu teklife yanıt olarak "Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor" ifadelerini kullanmıştı.

2022'DE ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 500 LİRAYDI

2022 yılı için asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.