Hava Durumu

Otomobil fiyatlarında büyük artış kapıda!

Türkiye'ye giren otomobil fiyatı ÖTV nedeni ile neredeyse iki buçuk katına çıkıyor.ÖTV'de indirim bekleyen sektör temsilcileri eğer indirim gelmez ise sıfır araçların 700 bin TL olabileceğini söylüyor

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2022 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2022 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Otomobil fiyatlarında büyük artış kapıda!

Otomobil sektörü, çip tedarik sürelerinde yaşanan problemler nedeni ve  enerji sıkıntısı üretimleri sekteye uğratıyor. 

Piyasadaki fahiş fiyat artışlarına engel olabilmek için getirilen ikinci el araç için 6 ay 6 bin kilometre kararı da fiyatları aşağıya çekmek konusunda yeterli olmadı. Öte yandan ucuz otomobil almak isteyenler fiyat araştırması yaparken dün çok önemli bir veri açıklandı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 17,3 daraldığı açıklandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan sektör temsilcileri yıl sonunda büyük daralmanın önüne geçmek için matrah güncellemesinin gerekliliğine dikkat çekiyor. bazı sektör temsilcilerine göre ise ÖTV matrahlarına yönelik bir düzenlemenin her an gelebileceği düşünülüyor.

Türkiye’de en ucuz otomobilin fiyatı 400 bin TL’yi aşıyor. Orta segment SUV araçlarda ise fiyatlar 700 bin TL’nin üzerine çıkıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, 

Yaşanan Rusya - Ukrayna savaşı nedeni ile değişen küresel piyasa koşulları otomobil sektöründe doğrudan etkileyerek yurt dışı maliyet kaynaklı bir enflasyon oluşturuyor. Söz konusu enflasyon ise araç fiyatlarını yukarı çekiyor.

Üretici artık aynı otomobili yüzde 30 daha fazla bir maliyet ile üretmeye başladı ancak Türkiye'ye etkisi ise çok daha ciddi oldu. Ülkemizde alınan yüksek ÖTV nedeni ile Türkiye pazarına yeni girecek otomobillerin alt fiyatının 700 bin TL bandına kadar ulaşa bileceği iddia ediliyor. 

Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında ÖTV indirimi ile ilgili bir konu bulunuyor. Eğer bu indirim yapılmaz ise sıfır ve ikinci el otomobiller cep yakmaya ve çoğu vatandaşın sadece hayalini süslemeye devam edecek gibi duruyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.