Hava Durumu

ÖTV tahsilatında tarihi gerileme

Akaryakıttan elde edilen ÖTV tahsilatı tarihinin en düşük seviyelerine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre akaryakıttan alınan ÖTV tahsilatı tahakkuk eden verginin yüzde 65’ine kadar indi. Buna göre yılın ilk 7 ayında akaryakıttan alınan ÖTV tahsilatı geçen yıl 36 Milyar lirayken bu yıl 12.5 Milyar lira azalma ile Temmuz’da 23,5 Milyar

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2021 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2021 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
ÖTV tahsilatında tarihi gerileme

Akaryakıttan elde edilen ÖTV tahsilatı tarihinin en düşük seviyelerine geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre akaryakıttan alınan ÖTV tahsilatı tahakkuk eden verginin yüzde 65’ine kadar indi. Buna göre yılın ilk 7 ayında akaryakıttan alınan ÖTV tahsilatı geçen yıl 36 Milyar lirayken bu yıl 12.5 Milyar lira azalma ile Temmuz’da 23,5 Milyar liraya geriledi. Tahakkuk eden vergi ise 36 Milyar lira oldu.

NE KADARDI?

Geçtiğimiz yıl, akaryakıt alan vatandaştan anında tahsil edilen ve ayda 2 defa Maliye’ye ödenen Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) tahsilat oranları yüzde 90-95’ler düzeyinde seyrediyordu. Bu oran geçtiğimiz yılbaşından yüzde 85’lere gerilemişti.  Geçen yıl boyunca 79.8 Milyar liralık ÖTV tahakkuk ederken bu tutarın 69 Milyar lirası tahsil edilmişti.

SABİT TUTULMAYA ÇALIŞILIYOR

Tahsilatın tarihi seviyeye gerilemesindeki en önemli nedenlerden birinin de eşel mobil sistemi olduğu belirtiliyor. Maliye petrol fiyatları arttıkça ÖTV oranını düşürerek vatandaşa yansıyan fiyatı sabit tutmaya çalışıyor. Yılbaşında 47 dolar olan hampetrol fiyatları yüzde 60 artışla 69 dolara çıkmıştı. Maliye’nin kaybının nedeni de bu oldu. Böylece 7 ayda geçen yıla göre 12.5 milyar lira daha az tahsilat yapılmış oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.