Hava Durumu

Savana düzlükleri değil Balıkesir ovaları

Balıkesir’de artan devlet destekleriyle sayısı yaklaşık 6 Bin’i bulan mandalar, ünlü Serengeti belgesellerini anımsatan görüntüler oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinde ovalara yayılan mandaların görüntüsü görenleri hayran bırakıyor. Altıeylül ilçesine bağlı Balıklı ve Yakupköy gibi bazı kırsal mahallelerde manda yetiştiriciliği hızla yayılıyor. 5 yıl öncesine kadar 600’ü geçmeyen mandaların sayısı, devletin verdiği destek ve teşviklerle birlikte 10

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2021 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2021 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Savana düzlükleri değil Balıkesir ovaları

Balıkesir’de artan devlet destekleriyle sayısı yaklaşık 6 Bin’i bulan mandalar, ünlü Serengeti belgesellerini anımsatan görüntüler oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinde ovalara yayılan mandaların görüntüsü görenleri hayran bırakıyor.

Altıeylül ilçesine bağlı Balıklı ve Yakupköy gibi bazı kırsal mahallelerde manda yetiştiriciliği hızla yayılıyor. 5 yıl öncesine kadar 600’ü geçmeyen mandaların sayısı, devletin verdiği destek ve teşviklerle birlikte 10 kat artarak 5 Binin üzerine çıktı. Yetiştiriciler, sabah erken saatlerde mandalarını meraya salarken, dünyaca ünlü öküz başlı antilop göçünü anımsatan görüntüler yaşanıyor. Bölgedeki birçok vatandaş, mandaların meraya yayılmasını belgesel seyreder gibi seyretmeye gidiyor.

İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Balıkesir ovalarındaki manda sayısının artmasıyla birlikte elde edilen gelir kaynaklarında da ciddi artışlar yaşanıyor. Manda sütü, manda yoğurdu ve manda kaymağına olan ilginin her geçen gün arttığını belirten yetiştiriciler, ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte manda sayılarının da paralel olarak arttığını belirtiyor.

KAYMAĞIN KİLOSU 100 TL
Yakupköy mahallesinde dededen toruna manda yetiştiriciliği yaptıklarını belirten Ali Çırpıcı, manda sütü ve ürünlerine olan rağbetin arttığını söyledi. Oğlunu da kendisi gibi manda yetiştiricisi yapan Çırpıcı, “Ben dördüncü kuşağım. Dedem, babam ve benden sonra şimdi de oğlum manda üreticiliği yapıyor. Köyümüzde 750 adet manda var, manda sütünden kaymak ağırlıklı çalışıyoruz ancak son yıllarda manda sütünü yoğurt olarak da değerlendiriyoruz. Manda sütünün fiyatı şu anda litresi 10 lira civarında, kaymak ise 90 ila 110 lira arasında alıcı buluyor. Köyümüzün geçimi daha çok manda üretimiyle gerçekleşiyor” dedi.

“DESTEK VE TEŞVİKLER ÜRTİMİ ARTTIRDI”
Manda sayısı 2 Bini geçen Balıklı Mahallesi’nde manda üreticiliği yapan ve geçimlerini çok uzun yıllardır mandacılıkla sağladıklarını belirten Halit Börekçi, “Köyümüzde Bin 500, 2 Bin civarında mandamız var. Bunların büyük bölümü çayıra çıkıyor. Geçimimiz tamamen bundan ibaret. Devletimiz manda üretimine iyi destek veriyor Allah razı olsun. 2011 yılında köyümüzde birlik kurmuştuk. O zaman 300 ila 350 adet mandamız vardı. Şu anda çok şükür 2 Bine yakın mandamız bulunuyor. Bunun tabi en büyük sebebi de devlet desteğinin olması” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.