Hava Durumu

Seçim sonrası dikkat! Uzman isim '1-2 haftayı bulur' diyerek uyardı!

Tarihi seçim sonrası piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyordu. Seçimin ilk etkileri haftanın ilk işlem gününde ekranlara yansıdı. Dolar/TL kuru sınırlı bir yükseliş yaşarken, gram altın fiyatı da ons altından destek bularak yönünü yukarı çevirdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2023 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2023 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Seçim sonrası dikkat! Uzman isim '1-2 haftayı bulur' diyerek uyardı!

Türkiye dün 13. Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Sonuçlar henüz tam olarak netleşmezken piyasalar yeni haftanın ilk gününde seçim belirsizliğini fiyatlıyor. Piyasalar, cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci tura kalacağını öngörürken Türk Lirası ABD Doları karşısında değer kaybına devam etti. 19,70 TL seviyelerine kadar yükselen dolar/TL kuru daha sonra kayıplarının bir kısmını geri vererek serbest piyasada 19,62’ye kadar ve Kasım ayı başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Kur şu sıralar 19.66 liradan işlem görüyor.

Dolar/TL kuru Şubat ayında meydana gelen büyük depremlerin ardından Mart ayı başında ulaştığı 19,80 seviyesine yükselmişti.

KAPALIÇARŞI’DA DOLAR MAKASI 2 TL’YE YÜKSELDİ

Diğer yandan kur seçim öncesi son işlem gününde Kapalıçarşı'da 21,00 bandına kadar yükselmişti. İstanbul Kuyumcular Odası verilerine göre ise kurda alış rakamı 20,69 gözükürken, satış rakamı ise 22,60 olarak ekranlara yansıdı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde makas kapandı. Kur 21.00- 21.20 aralığında işlem görüyor.

EURO 25 LİRAYA YAKLAŞTI

Euro/TL ise 21,28 ile 21,52 bandında hareket ederken, yüzde 0,88 değer kazanarak 21,42 seviyelerine çıkmıştı. Şu sıralarda ise 21.32 TL’den serbest piyasada değerleniyor. Kapalıçarşı’da ise serbest piyasada 22,35 TL alış rakamı, 24,52 TL ise satış rakamı olarak görüldü. Şu sıralar ise ekranlarda 21.37 seviyesinde bulunan euro/TL döviz bürolarında 22.97 liradan satılıyor.

RİSK PRİMİ YENİDEN YÜKSELİŞTE

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), ikinci tura kalmış gibi görünen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından keskin yükselerek altı ayın zirvesine tırmandı. Türkiye'nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS, cuma gününe kıyasla 98 baz puan artışla 606 baz puana yükseldi. Bu 2022 Kasım ayından beri kaydedilen en yüksek seviye oldu.

Türkiye’nin CDS'i geçtiğimiz hafta, 5 ay sonra ilk kez 500 baz puanın altına gerilemişti.

ÇEYREK ALTIN, GRAM ALTIN FİYATI BUGÜN NE KADAR?

Altın fiyatları seçim öncesi haftayı düşüşle kapatmıştı. ABD'de devam eden borç limiti krizi ve para politikalarına ilişkin belirsizlik altının ons fiyatını baskılıyor. ABD enflasyon verilerinin ardından 2085 dolara yükselerek rekor seviyeyi gören ons altın fiyatı, piyasaların ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirimi beklentilerini yeniden değerlendirmesiyle geçen haftaki tüm kazancını geri verdi. Perşembe günü sert bir dönüş yaşayan altının ons fiyatı 2007 dolara kadar geri çekildi. Gram altın fiyatı da ekranlar 1262 liraya kadar düşüş yaşadı.

CUMHURİYET ALTINI 10.500 LİRANIN ÜZERİNE YÜKSELDİ

Ancak yeni haftada ons altın 2.021 dolara yükselirken, kurdaki yukarı yönlü hareketten de destek alan gram altın 1.276 TL seviyelerini gördü. Kuyumcularda ise 22 ayar altının gram satış fiyatı 1471 lira seviyelerinde bulunuyor. Çeyrek altın fiyatı 2.389 TL seviyesinde hareket ediyor. Cumhuriyet altını 9.846, 22 ayar bileziğin gram fiyatı 1377 TL olarak alıcı ile buluşuyor.

İSLAM MEMİŞ'TEN ALTIN VE DOLAR YATIRIMCISINA UYARI

Piyasalarda 'altın seçim sonrası ne olur?', 'dolar düşer mi, yükselir mi?' sorusu merak edilirken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten önemli bir uyarı geldi. Memiş, piyasada dalgalanmaların bir ya da iki hafta daha devam edebileceğinin altını çizerek, "Piyasalar seçim sonuçları gibi bekle gör diyor. Seçim sonuçları netlik kazanmadıkça piyasalardaki yön arayışı da netlik kazanmaz. Özellikle son bir haftadır serbest piyasada ve bankalarda ciddi bir dalgalanma vardı. Bu belirsizlikten kaynaklı seçim sonucunu tahmin edemeyen bir piyasa vardı. Haftanın ilk işlem gününde temkinli ve gergin bekleyişin devam ettiğini gözlemliyoruz. 15 günük sürede belirsiz ve dalgalı bir piyasa mutlaka olacaktır. Özellikle her iki durumda piyasaların sert tepkisine neden olacağını söylemiştim. Şu anda fiyatların oturması 1-2 haftayı bulabilir" şeklinde yorumda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.