Hava Durumu

Uzman isim gram altın ve dolar için 'aman dikkat' deyip uyardı! Bunu yapan yanar!

Finans analisti İslam Memiş, kabinenin açıklanacağı bugün sonrasında piyasalara karşı uyarılar yaptı. Memiş, dolar, Borsa İstanbul, euro, gram altın ve ons altın için yapılması ve yapılmaması gerekenleri tek tek sıralayıp "Bunu yapan büyük zarar eder" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2023 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2023 17:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Uzman isim gram altın ve dolar için 'aman dikkat' deyip uyardı! Bunu yapan yanar!

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, "Hangisi yükselir, hangisi düşer?" başlıklı son Youtube videosunda; gram altın, dolar, euro, ons altın ve borsa için kısa ve orta vadeli tahminlerini sıraları. Memiş, dolar için, "ciddi zarar edersiniz" uyarısı yaptı. Gram altında ise son bir alım fırsatı için rakam veren Memiş, borsaya dair de bugün açıklanacak yeni kabine sonrası pazartesi gününe işaret etti.

"Bu haftayı nasıl tamamlıyoruz, borsada yükselişler devam edecek mi, dövizde gerileme olacak mı, altın ve gümüş alınabilir seviyede mi? Bu tür soruların cevabını vermeye çalışacağım" diyen Memiş, şöyle devam etti:

"Piyasalarda seçimden sonra iyimserlik arttı ancak çarşamba itibarıyla resmi kurda ataklar gördük. Borsa İstanbul beklediğimiz gibi pozitif yönde haftayı tamamladı. Seçimlerden önce 4500 altına giriş yapmıştık, 4490'daydı endeks, yıl içinde 6000'e kadar beklemek suretiyle 3 hisse ile beklemeye devam edeceğimizi ifade etmiştim. 5114 puanla haftayı tamamladı. Borsa İstanbul'da 4800-5025'i takip edeceğimizi ifade etmiştim. 5114'ten kapanan borsada yükselişlerin devam edip etmeyeceği pazartesi belli olacak. Eğer 5025 üzerinde kapanışlar olursa, bir sonraki ataklarda 5250 direncini takip etmeyi sürdüreceğiz ama 5000 üzerinde kapanış olmazsa tekrar 4800 destek seviyesini takip edeceğiz.

BORSA İÇİN KRİTİK PAZARTESİ

AK Parti hükümeti yeni kabinesini açıklayacak. Ekonomi yönetimi kimlerden olacak, piyasalar nasıl tepki verecek? Bunları pazartesi günü göreceğiz. Pazar gecesi, pazartesi sabahı borsanın nasıl başlayacağı ile alakalı ipuçlarını da bize verecektir. 6000'e kadar yükseliş beklentimizi de devam ettiriyorum. Dolar kurunda 24-25'e kadar yükseliş olabilir, dolar yükseldi diye borsa düşecek diye yanılmayın uyarım vardı. Bu devam ediyor. Dövizde ne olursa olsun borsadaki 6000 beklentimize devam ediyoruz.

DOLARDA BUNU YAPAN YANAR

Dolar resmi kurda 20.78-21.16 lira aralığında işlemler gerçekleştirdi. Dolar kuru 20.90'larda. Serbest piyasada 21 lira seviyesinde. Aradaki fark yavaş yavaş kapandı. Dolar tarafında çok sorular geliyor. Doları bir yatırım aracı olarak görenler tekrar düşerse alırız, düşecekse de dolarımızı satalım düşüncesiyle sorular soruyor. Doları bir yatırım aracı olarak görenler üzülüyorum. Yıllık ve geçmiş dönem maliyetini hesaplamayanlara daha çok üzülüyorum demiştim. Dolardan mutlaka uzaklaşılması gereken bir süreçten geçtiğimizi sık sık ifade ediyorum. Özellikle dolar endeksinden bahsediyorum. Dolar endeksinde haziran sonrası 92-94'e kadar düşüş bekliyorum. 2024 içinde 70 dolara kadar düşüş kaçınılmaz. ABD'de bir resesyon riski var, bankacılık krizi var, Fed'in faiz artırımı durdu, bu da doların değer kaybedeceğine işaret ediyor. Elinde dolar bulunanlara da özellikle parite üzerinden euro, sterlin, altın, gümüş gibi enstrümanlara geçmeleri konusunda uyarılarım var. Dolar endeksinin 104 seviyesi olduğu noktada buralar son viraj. Elinde dolar bulunduran ciddi anlamda zarar edecektir.

Dolar kurunda 24-25 lira olunca hani düşecekti diyecekler. Burada dolar endeksinden bahsettiğimiz için bu ayrımı yapamıyorlar. Şu anda dolar kuru 21, velev ki 24 lira oldu. Senin en büyük kaybın zaman olacak. Euro'nun daha fazla kazandığın görünce keşke euro yapsaydım, altın yapsaydım diyeceksin. O yüzden dolar endeksi ile dolar TL'yi birbirinden ayırt edemeyenler maalesef doları tutacak, yıllarca beklemeye devam edecek. İki yıl önce 18 liradan dolar alan, iki yıl bekleyen, şu anda 21 lira. Zarar. Onun karşısında her şey artmışken dolar artmadı. Doların getirisi yüzde 14-15 civarında, gram altının getirisi yüzde 85 civarında.

Euro dolar paritesi gerilemişken bu işin dibi budur. Bunu kaçırmayın. Euro almak isteyen buyurun meydan sizin. 1.0713'ten haftayı tamamladı. Oradan ABD'de açıklanan veriden sonra da bir gerileme oldu. Dolar endeksi toparlandığı için 1.0713 beklentim devam ediyor. 1.06 orta ve uzun vade için ucuz.

ONS ALTIN VE GRAM ALTINA AMAN DİKKAT!

Altının ons fiyatında haziran ayında 1910 doları bekleyeceğiz. Bu beklentimizde değişiklik yok. 1930'dan bir tepki yükselişi geleceğini ve bunun 1995 dolar seviyesine kadar devam ettireceğini ifade etmiştim, bu beklentimiz gerçekleşti. 1930'dan harekete geçen ons altın, 1983'e kadar yükseldi, oradan tekrar satış geldi. Şu anda 1953 dolar seviyesinde. 1910 dolar öngörüm devam ediyor. Tekrar yukar yönlü ataklarda ki son düşüş fırsatı olacaktır, 2000 dolara yerleşen ons altın göreceğiz. 2400 dolara kadar yıllık beklentimde değişiklik yok.

Ekranlarda 1306 lira gram altın ancak aradaki makas kapanmadı. Serbest piyasalarda 1368 lira seviyesinde. Bu hafta yanlış haber servis edilince altın fiyatları rekor görüldü diye haberler yapıldı. Altında rekor görülmedi halbuki, tam aksine düşüş gördük. Özellikle salı günün 1360'ta olan gram altın/TL, 1394'e kadar yükseldi ancak bu rekor değil. Birinci tur seçimlerden önce gram altın TL 1516 TL'ye kadar yükselerek tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Sonra 1358'e kadar geriledi. Burada yine devreye girdim, benim nazarımda gram altın TL tarafında 1350 liranın altında rakamlar yok. Onstaki negatif görünüm devam edebilir ancak dolardan destek alan gram altının da 1350 altına sarkma ihtimali çok zor. Ancak buna dair bekleyenler, daha da düşecek diye bekleyenler, umarım öyle olur. Kişisel tahminim düşmeyeceği yönünde. 1350-1400 aralığını son bir alım fırsatı olarak değerlendirmeli. 1550 ve üzerindeki rakamlar yaz aylarında gelebilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.