Hava Durumu

Bakan Soylu'dan çok konuşulacak Suriyeli açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı canlı yayında son günlerin gündem konusu olan sığınmacıların durumu hakkında konuştu. Soylu, "Sığınmacılar üzerinden Türkiye istila mı ediliyor?" sorusuna "Kim istila yapacakmış, bunu yapmak mümkün mü? Biz PKK'ya istila yaptırmadık" yanıtını verdi. "Türkiye'de 3.5 milyonun üzerinde Suriyeli kesinlikle yoktur" diyen Soylu, "1 milyon insan gidecek, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla projeyi hazırladık. Bu insanlar gidince önce iş adamları isyan edecek" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2022 16:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2022 17:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bakan Soylu'dan çok konuşulacak Suriyeli açıklaması!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber'de canlı yayında göç ve sığınmacılarla ilgili gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

"GÖÇLERİN SEBEBİ BİZ MİYİZ?"

Soylu, son günlerin gündem konusu olan sığınmacılar meselesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Bakan, "Dünya tarihinin önemli göçlerinden birini hep birlikte yaşıyoruz. Afganistan'daki göçün sebebi biz miyiz? Biz değiliz. Suriye iç savaşını biz başlatmadık. Ya Lübnan, ya Orta Asya... İnsanlar iç savaş varsa, yoksulluk varsa, eğer bir taraftan sağlığa, eğitime, suya, gıdaya erişemiyorsa bu insanlar ne yapacaklar? Nasıl bir hayat tanzim edecekler. Bunları Türkiye'nin hukuk sistemini hadsiz şekilde eleştiren ABD yaptı. Kimlerin kimlerin operasyon çocuğu olduğunu, elemanı olduğunu hepsini çözdük. Dışardan da uğraşılıyor ama içerden de büyük gayret sarf ediliyor. 2023'te seçim var. Siyasi partilerin ne yapması lazım. Bu durumu dejenere etmeleri lazım. 2019'da dejenere ettiler, belediyelerin bir kısmını kazandılar. Peki Göç konusunda ne yaptılar?" dedi.

"HERKES CANINDAN KORKUYOR"

2023 seçimlerinin yaklaştığını belirten Soylu, "AK Parti'yi, Cumhur İttifakı'nı zora düşürecek bir pozitif katkı ortaya koymayacak, 'Göndereceğiz insanlar ölürse ölsün' diyecek. Hadi Halep'e gönder de göreyim. Şu anda da Esad diyor ki 'Gelsin'... Kim gidiyor? Herkes canından korkuyor. Şu anda orada demokratik kıyım var. Biz neredeyiz? Nereye gönderecekler, hadi göndersinler. İnsanlar neden çadırda dursun, insanlar neden gıda paketlerine ihtiyaç duysunlar. Bundan 2.5 yıl önce İdlib'e gittiğimde orada kendime gelemedim. Hala kendime gelemedim. Yetim çocukları var oturduğunuz masalarda. Babaları yok, kiminin annesi yok. O insanlar çadırda, yokluk içinde yaşıyor." ifadelerini kullandı.

"KİM NEYİN İSTİLASINI YAPACAK?"

Süleyman Soylu, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Kim neyin istilasını yapacak ya biz PKK'ya istila yaptırmadık. PYD yapmaya çalıştı yapamadı. Kılıçdaroğlu'nun arkadaşları yapmaya çalıştı yapamadı. Belediye Başkanlarının terörist olarak işe aldıkları yapmaya çalıştı, yapamadı. Kime istila ettireceğiz bu memleketi. Kendi sınırlarımızda bunu yaptırmıyoruz. Türkiye içerisinde etrafındaki gelebilecek olan misafirlere algı oluşturup, turizmin önünü kesmek isteyenlere fırsat tanıyacak bir anlayışı serbest bırakmamızı istiyorlar.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİ SAYISI

İkamet izniyle kalan yabancılar 1 milyon 417 bin. Uluslararası korumada 320 bin kişi var. Bunun 4 milyon 100 bini mülteci diyebileceğimiz yabancı var. Türkiye'de 3 milyon 760 binin üzerinde Suriyeli kesinlikle söz konusu değildir. 122 bin kişiyi pasife aldık, 2 yıldır pasifte. Onlara Türkiye'nin hiçbir yerinde rastlamadık. Biz son 5 yılda 323 bin kişiyi kendi ülkelerine deport ettik. Kaçak Türkiye'ye girmiş, bir kısmı sınırlardan giriyor ama Almanya'ya da Sırbistan'a da giriyor.  Gönüllü geri gönderme 500 bin Suriye'ye gönderdik. 641 bin 487 kişi de denizlerden ve karadan Avrupa'ya geçti. Bunlar tespit ettiklerimiz, edemediklerimiz de var. Son 5 yılda 1.5 milyon kişi Türkiye'den ayrıldı. 

"İŞ İNSANLARI İSYAN EDECEK"

İstanbul'da fabrikanda Suriyeli çalıştır, sigortada yapma. Sonra 'Bu Suriyeliler' ne olacak de. Önce iş insanları isyan edecek. Ben Çalışma Bakanlığı döneminde iş insanları geldi. Suriyelilerin çalışması için düzenleme yapılmasını istedi.

"BU FİLM BİR EDEPSİZLİKTİR"

Sessiz İstila filmi bir edepsizliktir. Direkt hükümeti hedef alan bir saldırı ile karşı karşıyayız. Paylaşım yapanların yüzde 54'ü bot hesap. Makine yani... Bir kamuoyu oluşturmak istiyorlar bot hesaplarla. İstiklal Caddesi'nde kıyamet kopuyor diyorlar. Yılbaşı, kendi vatandaşlarımızın eğlencesi. Ada Vapuru'ndaki görüntü, Körfez ülkesinden gelen turistlerin gezi turundan. Lübnan'daki görüntüleri Türkiye diye servis ettiler. Ümit Özdağ'ın yaptığı Soros taktiğidir. Lübnan'da çekilen görüntüler Türkiye'de diye servis edildi."

BİR MİLYON GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞ PROJESİ

İdlib'te briket evleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. 4 merkezde 13 proje hazırladık. Bu projelerin finansman dahil, statikleri dahil her şey hazırlandı. 40, 60  ve 80 metrekarelik evler planlanıyor. Bu evlerin finansmanını uluslararası yardım kuruluşlarından sağlanıyor. Burada sadece ev değil, 250 bin ev planlanıyor. Cumhurbaşkanımız bunun bütün projesini kamuoyu ile paylaşacak. Buraya Türkiye'de şu anda geçici koruma statüsünde olan Suriyeliler gelecek. Yerler ayarlandı, projeler yapıldı. Sağlık ocağı, okul, AVM'ler, spor salonları var projelerde. Yani yaşam alanı oluşturuluyor. Biz bunu 1.5 -  2 yıldır çalışıyoruz. Buradan oraya gönüllü, onurlu ve güvenli geri dönüşü sağlamalıyız. Alanları güvenli hale getiriyoruz. Şu ana kadar 500 bin kişi geri döndü. Geçen gün Çobanbey'e gittik, bunlar da bizim paralarımızla yapılmıyor. Oradaki insanlar kendi gelirlerini topluyor. Orayı güvenli merkez haline getirdik. Tarımdan ve sanayiden gelirleri oluşmaya başladı. Bu saldırıyı Türkiye'ye yaparken sessiz, masanın altına saklanan iş insanları var ya bunu onlar düşünecek. Sanayi siteleri, konut alanları, sosyal donatı alanları, sağlıktı, okuldu, yaşam alanı, tarım alanları yapılacak, hastaneler yapılacak. Bunların hepsi de bağışlarla beraber olacak. Bunlar Türkiye düşmanlığı yapmakla olmuyor. 750 bin çocuğun Türkiye'de doğmasına sebebiyet teşkil ettik. 

TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇEN SIĞINMACI SAYISI

200 bin 950'nin 113 bini reşit 2011'den itibaren geçici koruma statüsüne başvuran Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Bunun 47 bini Türkmen. Son 6 yılda 101 bin 995 Ahıska Türkünü Türk vatandaşı yaptık. Haberleri yoksa söyleyelim. Boğaz kenarında viski yudumlayanlar onlar her şeyi bziden daha iyi biliyor. Türk vatandaşı olmayanların tamamına da uzun dönem ikamet verdik. Cumhurbaşkanımızın talimatıdır: Bir tek kardeşim mağdur olmayacak... Hatay'da Ova'da Afganistan Türkmenleri var. 17 bin Afganistan Türkmenini de Türk vatandaşı yaptık. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.