Hava Durumu

Hangi yiyecekler metobolizmayı yavaşlatır

İnsan vücudunun, sistemlerini yürütmek için gerçekleştirdiği biyokimyasal faaliyetlere metabolizma denir. Yediğimiz besinlerin enerjiye dönüştürülmesi de bu faaliyetlere dahildir. Metabolizması yavaş olan insanlar, yediklerini enerjiye çevirmek için kalori yakamazlar. Böylece besinler depolanır ve kiloya dönüşür, ayrıca yorgunluk ve halsizlikle birlikte sistemler de yavaşlar. Kabızlık, unutkanlık gibi sonuçlar doğurur. Her yıl yaş aldıkça, vücudun kalori yakma hızı

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2021 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2021 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Hangi yiyecekler metobolizmayı yavaşlatır

İnsan vücudunun, sistemlerini yürütmek için gerçekleştirdiği biyokimyasal faaliyetlere metabolizma denir. Yediğimiz besinlerin enerjiye dönüştürülmesi de bu faaliyetlere dahildir. Metabolizması yavaş olan insanlar, yediklerini enerjiye çevirmek için kalori yakamazlar. Böylece besinler depolanır ve kiloya dönüşür, ayrıca yorgunluk ve halsizlikle birlikte sistemler de yavaşlar. Kabızlık, unutkanlık gibi sonuçlar doğurur.

Her yıl yaş aldıkça, vücudun kalori yakma hızı da biraz daha yavaşlar. Bu nedenle de insanlar yaşlandıkça kilo almaları hızlanır, aynı miktar yemek ve aynı derecede harekete rağmen vücut ağırlığı artmaya başlar.

Yeteri kadar su içmemek metabolizma hatalarının en büyüğüdür. Susadığımızda zaten dehidrasyon yani su kaybı başlamış demektir. Ayrıca yemeklerden önce 1 bardak su içmek vücudun doyma duygusunu tetikler ve normalden daha az porsiyonla doymaya yardımcı olur, yemek daha vücuda girmeden metabolizmayı kalori yakmak için tetikler. Kilo vermeyi kolaylaştırır.

Sebzeleri kolay ve pratik olduğu kadar düşük kalorili olduğu için dondurulmuş tüketmek metabolizmayı yavaşlatabilir. Kalorinin 150-200 olması iyi gibi görünebilir ama aslında değil. Vücudumuz günlük belirli bir miktar kalori almak zorundadır. Bu miktarın altında kalınca metabolizma yavaşlar.

Sebze ile birlikte lif ve protein tüketin

Sebzeyi tek başına tüketmek, mesela her gün salata yemek kilo vermenize yardımcı olmaz. Çünkü metabolizmanın kalori yakabilmek için lif ve proteine de ihtiyacı vardır. Sebzelerle birlikte zengin protein ve lifleri de tabağınıza ekleyerek hem gereken miktarda kalori alır hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Her öğünde en az 20-30 gram protein almak gerekiyor. Protein vücutta enerjinin oluşturulması için önemli bir besin. Beslenme uzmanları, metabolizmayı hızlandırmak için günün ilk besini olarak da proteini tavsiye ediyorlar. Protein miktarı yüksek bir içecek ile kahvaltı yapmayı deneyin.

Şeker yerine meyve

Dünya Sağlık Örgütü, bir insanın günlük tüketmesi gereken maksimum şeker miktarının 25-36 gram olduğunu açıkladı. Ancak bu miktar neredeyse 48 çay kaşığına kadar vardı. Şeker ihtiyacı duymak normaldir, bunu işlenmiş şekerden almak asıl büyük hata. Şeker krizinin çözümü meyve olmalı. Meyve ile birlikte hem şeker hem lif hem antioksidan alırız, metabolizmayı da hızlandırırız.

Beyaz pirinç ve beyaz ekmekten uzak durun

Bütün karbonhidratlar zararlı değildir, işlenmiş olduklarında içlerindeki tüm vitamin ve mineralleri kaybedip sadece vücuda yük olan, beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi karbonhidratlar faydadan çok zarar verirler.
Meyve ve sebzelerden, buğday unundan, fasulyeden alacağınız karbonhidrat, vücuttaki şeker dengesini kurar,

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.