Hava Durumu

İstifa eden hekim sayısında ürküten artış!

Türk Tabipler Birliği (TTB) bu yılın sonuna kadar yurtdışına gidecek hekim sayısının 2 bin 500’ü bulabileceğini belirtiyor. “Kamudan özele geçilmesi bile büyük bir kayıp” diyen Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı “2021 yılında yurtdışına çıkış için ‘iyi hal belgesi’ alan hekim sayısı bin 405’di. 2022 yılı içinde 8. ay sonunda bu rakam bin 683.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2022 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2022 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
İstifa eden hekim sayısında ürküten artış!

Yılın bitmesine daha dört ay var ve son bir kaç ayda örneğin Temmuz’da 231, Ağustosta 281 aylık başvuru olduğu düşünüldüğünde bu yıl içinde yurt dışına çıkış için ‘iyi hal belgesi’ alan hekim sayısının 2 bin 500'e ulaşacağı öngörülebilir” diyor. Bu rakamlara göre günde yaklaşık 7 doktorun ülkeyi terk ettiği öngörülüyor.

'RAKAMLAR TAM OLARAK BİLİNMİYOR DAHA FAZLA OLABİLİR'

Kaç hekimin kamudan, kaç hekimin özel sektörden istifa ettiğini bilmenin mümkün olmadığını söyleyen Fincancı "Çünkü bu kayıtlar varsa Sağlık Bakanlığında olabilir ama onlar bir paylaşım yapmıyor" dedi. Halk Tv'den Didem Seymen'e konuşan Fincancı, bu rakamların kamuyla paylaşılmadığını, dolayısıyla toplamda kaç hekimin istifa ettiğini, kaç hekimin iyi hal belgesi aldığını, kaçının yurtdışına gittiğini, kamudan ne kadar, özelden ne kadar hekimin ayrıldığını tam anlamıyla resmi rakamlarla tespit edilemediğini belirtti.

'ASIL MESELE UZMAN HEKİM KAYBI'

Şebnem Korur Fincancı, ayrılan hekimler arasında en çok pratisyen hekimlerin olduğunu, onları cerrahi bölümlerin izlediğini belirtti. ‘Önümüzdeki dönemde ameliyat yapacak cerrah bulamayacak mıyız?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türkiye’de her yıl 20 bine yakın hekim tıp fakültelerinden mezun oluyor. Yüzde 10'luk bir dilimin yurtdışına gitmesi çok ciddi bir eksiklik yaratmaz. Ama özellikle kamuda görev yapan yetişmiş, deneyimli insanların ayrılması ya da özel sağlık kurumlarına geçmesi; kamu kurumlarında sağlık hizmeti ve eğitim niteliğinin kaybına yol açar. Ancak nitelik değil niceliği önceleyen bir sağlık sisteminde zaten böyle bir nitelik kaybı kalanlarla dahi ortaya çıkıyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.