Hava Durumu

Tarkan'dan Uludağ ile ilgili dikkat çeken çağrı: 'Bu hatadan dönün'

Uludağ Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Çevrecilerin "yapılaşmayı hızlandıracak" dediği kanun teklifinin yasalaşması tepki çekti. Megastar Tarkan da kanuna tepki göstererek "Uludağ'ı milli park statüsünden çıkaran yasa iptal edilmeli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2023 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2023 12:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Tarkan'dan Uludağ ile ilgili dikkat çeken çağrı: 'Bu hatadan dönün'

Kış turizminin gözde merkezlerinden Uludağ'da Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

KANUNLA NELER DEĞİŞECEK?

Kanunla doğal ve turistik değerler açısından büyük öneme sahip Uludağ Alanı'nın, doğal sit alanları ve diğer korunan alanlar ile birlikte jeolojik ve biyolojik varlıklar, su ve benzeri kaynak değerlerinin korunması, yaşatılması, geliştirilmesi, tanıtılması, planlanması, yönetilmesi ve denetlenmesi ile alanda yürütülen faaliyetlere ilişkin konular düzenleniyor.

Kanunla, milli park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün yetkileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Uludağ Alan Başkanlığı'na devrediliyor.

Uludağ Alanı'nda korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına ilişkin yapılacak her tür plan, proje, uygulama, iş ve işlemler bundan sonra, Uludağ Alan Komisyonu kararları uyarınca yürütülecek.

ÇEVRECİLER TEPKİLİ

Doğa Derneği sosyal medyadan yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı:

"Uludağ'ı ve barındırdığı ekosistemleri yok edecek teklif yasalaştı.1961 yılından bu yana milli park olan Uludağ, mevcut statüsünden çıkarılarak yeni kurulacak olan Alan Başkanlığı'na devredildi. Milli park sınırları içinde tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yetkileri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Ekosistem üzerinde önemli bir tehdit olan yapılaşma, imar gibi her türlü kararı vermek bu başkanlığın yetkisine alındı. ludağ'da bugüne kadar 1308 bitki türü tespit edilmiş olup; bunlardan 32'si Uludağ'a endemik, 169'u Türkiye'ye endemik. Önemli Doğa Alanı olan alan aynı zamanda kuşlar ve kelebekler için uluslararası öneme sahip. Uludağ'ı yok edecek bu yasa iptal edilmeli ve Uludağ milli park olarak kalmalı. Barındırdığı ekosistemlerle yaşamaya devam etmeli. Bu tür kanunlara karşı doğanın var olma hakkı anayasal güvence altına alınmalı."

Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından 17 Ocak'ta yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu teklif ve gerekçesi incelendiğinde, asıl amacın alandaki turistik gelişimi (özellikle daha fazla sayıda insana hizmet verecek kış turizmi) kolaylaştırmak olduğu anlaşılmaktadır" denilmişti. Açıklamada, Uludağ Alan Başkanlığı uygulamasının yapılaşmayı hızlandırarak ormanlara, yaban hayata, bitkilere, su kaynaklarına ve kentin iklim değişikliğine karşı uyum becerisine zarar vereceği kaydedilmişti.

TARKAN: YASA İPTAL EDİLMELİ

Twitter hesabından kanuna tepki gösteren megastar Tarkan "Uludağ'ı milli park statüsünden çıkaran yasa iptal edilmeli, bu hatadan dönülmeli. Bu yasayı onaylayanlar unutmamalı ki bu ülke hepimizindir, halkın sesine kulak verip, doğal alanlarımızı koruma altına almalılar. Uludağ milli park statüsüne geri dönmeli." ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.