Hava Durumu

Türkiye'yi kahreden maden faciasında yeni gelişme! "İhmal var, hesap verecekler"

Bartın'da meydana gelen 41 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan facianın yaşandığı madende bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu. Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır, incelemelerin ardından yaptığı açıklamasında faciada ihmal tespit ettiklerini belirterek "Kendi izlenimlerimiz ve tespitimiz, olayın bir ihmal olduğu ve yakın zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilerek adalet önünde hesap vereceklerini düşünüyoruz." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2022 23:35
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2022 23:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Türkiye'yi kahreden maden faciasında yeni gelişme! "İhmal var, hesap verecekler"

Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden ocağında yaşanan grizu faciası sonrasında başlatılan soruşturma sonrasında bilirkişi heyeti ocağın bulunduğu alanlarda incelemede bulundu. Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak ve bilirkişi heyetinin çalışmaları altı buçuk saat sonra sona erdi. Başsavcı ile birlikte 3 savcı, 7 bilir kişi, 5 avukat ve Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır’ın bulunduğu 17 kişilik heyet, sistemlerin takip edildiği yerde teknik incelemelerinin yanı sıra müessese müdürü ile diğer birikim sorumlularından işleyiş ve teknik cihazların nasıl çalıştığı yönde çalışmalar yaptı.

İHMAL AÇIKLAMASI

İnceleme sonrası gazetecilere açıklama yapan Bartın Baro Başkanı Av. Ferhat Parlatır, "Bizim genel olarak kendi izlenimlerimiz ve tespitimiz burada olayın bir ihmal olduğu ve yakın zamanda bilirkişilerin ön raporları doğrultusunda sorumluların tespit edilerek adalet önünde hesap vereceklerini düşünüyoruz." dedi.

Daha önce dijital materyallere el konulduğunu açıklayan Parlatır, “Bugün yapılan keşifte gerek idari personel ve gerekse teçhizatlar yönünden bilirkişiler yerinde inceleme yapıldı. Madende hali hazırda can güvenliği sağlanamadığından madene girilemedi. Bizim genel olarak avukat meslektaşlarımızla yaptığımız tespit ve gözlemlere dayılı olarak birtakım bulguları tespit etik. Soruşturmanın sıhhati açısında bunların kamuoyu ile paylaşılması şuan için mümkün değil. Yakın zamanda sorumluların ve şüphelilerin tespit edilerek yargı önünde hesap verecekler. İşletme Müdürüne işleyiş ve teknik ekipmanların ne şekilde çalıştığı yönde görüşlerine başvuruldu” diye konuştu.

"DELİLLERİN KARARTILMASI YÖNÜNDEKİ KAMUOYUNDA YANLIŞ BİR DÜŞÜNCE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Maden ocağı yetkililerinin sensörlerin ve gaz akışının ölçüldüğü cihazların patlama sonrası otomatik olarak devre dışı kaldığını ifade ettiklerini kaydeden Baro Başkanı Ferhat Parlatır, “O konuda bilirkişi heyetimiz teknik raporlarında detaylı bir şekilde belirtecektir. Patlamadan sonra herhangi bir şekilde gaz ölçüm cihazlarının sıfırlandığı doğrudur. Ama şu da detay vardır, kişileri veya kamuoyunun bildiği nokta haricinde maden ocağındaki teknolojik veriler hep birlikte değerlendirilerek buna göre kusurun ortaya çıkacağını belirebilirim. Sadece sensör değil, birtakım teknolojik verilerin ve hatta telsiz kayıtları gibi birtakım verilerin hepsi değerlendirilip ona göre sonuca ulaşılacak. Şuan sensörler sağlıklı bir şekilde gaz ölçümü yapamadığı ve aşırı yüksek olduğu belirtildiği için maden ocağına girilemedi. Ancak oraya girilememesi delillerin karartıldığı şeklinde bir düşünce oluşamaz. Şehit olan madencilerimizin üzerlerindeki GPS ile nerede oldukları bilindiğinden şuan içeri girilememesi bu soruşturmanın sıhhati bakımından herhangi bir yanlış anlaşılmaya sirayet edecek durumda değil. Delillerin karartılması yönündeki kamuoyunda yanlış bir düşünce olduğunu düşünüyorum. Önemli olan dijital materyallerin üzerinde bilirkişi incelemesiydi ve bugünde sahada keşifte bilirkişi tarafından yapıldı. Ön rapor sonucunda burada ihmalin olduğunu düşündüğümüz için en yakın zamanda soruşturmanın tamamlanarak kamu davası açılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.