Hava Durumu

Atatürk'ün fotoğrafı, dünyanın 'sanat eseri' tescilli ilk NFT'si oldu!

Çanakkale Savaşı’ndan sonra Atatürk tarafından imzalanan fotoğraf, NFT yapıldı. Fotoğraf, devlet tarafından sanat eseri olarak tescil edilmiş ilk NFT özelliğini kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 10:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Atatürk'ün fotoğrafı, dünyanın 'sanat eseri' tescilli ilk NFT'si oldu!

TBMM'de 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü dönem Afyonkarahisar milletvekilliği, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ve büyükelçilik görevlerinde de bulunan şair, yazar ve gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın, kendisi gibi şair ve yazar Osman Atilla'nın isteği üzerine, yaklaşık 70 yıl önce bu fotoğrafın fotoğrafını çektirdi.

1950'li ve 1960'lı yılların başında Ruşen Eşref'in gönderdiği negatif kopyayı daha sonra milletvekili seçildiği Afyonkarahisar'da bazı yerel gazetelerde yayınlayan Osman Atilla, ölümünden önce gazeteci İbrahim Küçükkurt'a hediye etti.

ÖZEL KUTUDA 14 YIL MUHAFAZA ETTİ

İbrahim Küçükkurt, fotoğrafı kurucusu olduğu Kocatepe Gazetesi'nde fotoğrafı yayınladı. Küçükkurt, özenle sakladığı negatifi 2007 yılında, o dönem Afyonkarahisar'da muhabirlik yapan Onur Bayram'a verdi. Negatif fotoğrafı zarar görmemesi için ışık, nem ve zamanın etkisinden yıpranmayacağı özel yapım kutuda 14 yıl saklayan Onur Bayram, pandemi sürecinde negatif fotoğrafı bilgisayara aktarıp, pozitif fotoğraf haliyle yan yana getirerek dijital sanat eseri oluşturdu.

“BU TARİHİ FOTOĞRAFI 'PHOTO1918' ADIYLA NFT'YE DÖNÜŞTÜRDÜM”

Oluşturduğu yeni fotoğrafı NFT'ye dönüştüren Bayram, “Pandemi döneminde NFT sanat eserleri popüler hale geldi. En basit anlatımla NFT, sanat eserlerinin dijital tapuları olarak açıklanabilir. Elimdeki bu tarihi fotoğrafı 'Photo1918' adıyla NFT'ye dönüştürdüm." dedi.

Negatif görüntünün zamanla bozulacağı ve üzerindeki fotoğrafın silinebileceğinden endişe ettiğini belirten Bayram, negatif fotoğrafı ölümsüz hale getirmek için dijitale aktardığını anlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.