Hava Durumu

Antep fıstığının kabuğundaki mucize! Faydalarını öğrenen bir daha çöpe atmıyor...

Hepimizin severek kuruyemiş olarak tükettiğimiz Antep fıstığının insan sağlığına saymakla bitmeyen inanılmaz faydaları vardır. Gastronomi şehrimiz Gaziantep' in verimli topraklarından yetişen bu kuruyemiş tam şifa deposu. İşte Antep fıstığının faydaları...

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2023 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2023 17:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Antep fıstığının kabuğundaki mucize! Faydalarını öğrenen bir daha çöpe atmıyor...

Sakız ağacıgiller familyasından kabuklu bir meyve olan Antep fıstığı saymakla bitmeyen faydalara sahip. İsmini ilk üretiminin yapıldığı Gaziantep ilinden alan Antep fıstığı, bazı yörelerde şam fıstığı olarak da bilinmektedir. Uzmanlara göre Antep fıstığı “tüketici dostu” atıştırmalıklardan. Çünkü kabuklarını açmakla uğraşırken ne kadar yediğinizin de farkına varıyorsunuz. Bu sayede kendinizi durdurabiliyorsunuz. Ayrıca kabuklarını ayıklarken harcadığınız enerji bir Antep fıstığından alacağınız enerjinin %41’ini kullanmanız anlamına geliyor. Kabuğundaki lif sayesinde mide zarını korur ve midede oluşan asit oranını dengeler. Bağırsaklardaki florasayı koruyarak sindirimi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sağlık sorunlarının riskini azaltır. İçerdiği E, C ve B vitaminleri böbrek ve meshane bölgesinde oluşan kumların daha rahat dökülmesini sağlar.

ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI1. ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN

Antep fıstığına eşsiz yeşil ve mor rengini veren pigmentler, koruyucu antioksidan özelliklere sahiptir. Tüm ağaç yemişleri arasında antep fıstığı bu bileşiklerde özellikle yüksektir.

2. SAĞLIKLI KALP

Çoğu kuruyemişle karşılaştırıldığında antep fıstığının yağ ve kalori içeriği daha düşüktür ve en yüksek miktarda potasyum içerir. Özellikle tümü kardiyovasküler sağlığı destekleyen fitosteroller açısından zengindirler. Antep fıstığı ayrıca kan basıncını düşürücü bileşik olan nitrik okside dönüştürdüğümüz amino asit L-arginin için de yararlı bir kaynaktır.

3. GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLEYEBİLİR

Antep fıstığı, yaşlandıkça gözleri korumada önemli bir rol oynayan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantini makul seviyelerde sağlayan tek yemiştir.

4. KİLO YÖNETİMİNİ DESTEKLEYEBİLİR

Antep fıstığı, bir kilo yönetimi programına yararlı bir katkı olabilir ve diğer birçok yemişten daha düşük kalori ve yağ içeriğine sahip olmasının yanı sıra, net metabolize edilebilir enerji içeriği de düşüktür. Bu da, tüm kalorilerini sindirip emmediğimiz anlamına gelir. Lif bakımından zengin oldukları için tok ve tok kalmamıza da yardımcı olurlar.

5. KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİ YÖNETEBİLİR

Antep fıstığı lif, sağlıklı yağlar ve koruyucu antioksidanlar açısından zengindir, bu nedenle dengeli bir diyete yararlı bir katkı olmalarını beklemek mantıksız değildir. Sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar, yüksek karbonhidratlı bir öğüne antep fıstığı eklemenin genel kan şekeri tepkimizi azaltabileceğini düşündürmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.