Hava Durumu

Anti tümör etkisi yaratıyor! Her gün bir adet yemek hayatınızı kurtaracak...

Diyabet vakalarında yaşanan sürekli artış, bilim camiasında da yankı buldu. Konu hakkında çeşitli uyarılar yapan uzmanlar yeni araştırmalara imza attı. Diyabet riski taşıyan kişilerin sürekli olarak ilaç kullanması ve şekerini kontrol altında tutması büyük önem taşımaktadır. Ancak bazı besinler ilaçlarla benzer bir etki sağlayabilirler. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, diyete ejderha meyvesinin eklenmesi kan basıncını önemli ölçüde azaltabilir.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2022 14:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2022 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Anti tümör etkisi yaratıyor! Her gün bir adet yemek hayatınızı kurtaracak...

Pre-diyabet, tip 2 diyabet ve kanser hastalarında ejder meyvesinin etkinliğini değerlendirmek için çeşitli çalışmalar yapıldı.

DİYABETE ÇARE OLUYOR

Hayvan çalışmalarında, meyvenin insülin üreten pankreas hücrelerinin büyümesini sağlayarak diyabeti kontrol ettiği bulunmuştur.

PLOS ONE'da yayınlanan bir meta-analiz ejder meyvesinin diyabet öncesi ve tip 2 diyabetli hastalarda glikoz kontrolünü değerlendirdi.

Ejder meyvesinin etkilerini plasebo ile her iki koşula sahip kişilerde karşılaştıran çok sayıda klinik çalışma da araştırmaya dahil edildi.

Araştırmacılar diyabet öncesi hastalarda, açlık plazma glikozundaki (kan şekeri) genel azalmanın ciddi oranda olduğunu gözlemlediler

Ek olarak sonuçlar, bir kişi ne kadar çok ejder meyvesi tüketirse, kan şekeri üzerindeki etkilerinin o kadar büyük olduğunu ortaya koydu.

Türkiye ise Avrupa'da diyabetin en sık görüldüğü ülkedir.

Bu durum, bir süre aç kaldıktan sonra kan şekeri seviyelerinin yüksek kalmasıyla teşhis edilebiliyor.

Kronik yüksek kan şekeri seviyesine sahip olmak, tip 2 diyabet teşhisi olasılığını 15 kat artırır.

Bununla birlikte, ejder meyvesinin pre diyabetliler üzerindeki umut verici etkileri, tip 2 diyabetli hastalarında belirgin değildi.

Borneo Science'da yayınlanan çalışmalardan biri, kan şekerinde yüzde 24'lük önemli bir artışı gösteriyor.

Denekler dört gruba ayrıldı; ilki günde 400 gram kırmızı ejder meyvesi yerken, ikinci grup günde 600 gram tüketti.

Üçüncü grup, normal diyetle beslenen diyabetik hastalardan ve dördüncü grup normal diyetle beslenen sağlıklı hastalardan oluşturuldu.

Araştırmacılar, birinci grupta ortalama kan şekeri seviyelerinin, değişikliklerin yüzdesi olarak yüzde 24,02 ile önemli ölçüde farklılaştığı gözlemledi.

Beyaz, sarı ve pembe olan ejder meyvesi, likopen, b-karoten ve betasiyanin dahil olmak üzere çok çeşitli biyoaktif bileşikler içeriyor.

Borneo Science çalışmasının yazarları, kırmızı ejder meyvesinin yüksek nem içeriğine sahip olduğunu ve lif, fosfor, C vitamini ve kalsiyum açısından zengin olduğunu açıkladı.

Oxidative Medicine and Cellular Longevity dergisinde yazan araştırmacılar şunları açıklıyor: "ejder meyvesinde bulunan birçok bileşik, anti-tümör, antioksidan ve anti-inflamatuar etkiler gibi birçok farmakolojik aktiviteden sorumludur."

KANSERİ ÖNLÜYOR

Cleveland Clinic, ejderha meyvesindeki karotenoidlerin vücuttaki kötü huylu hücreleri öldürerek kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini açıklıyor.

Tedavinin yaygınlaşması diyabet kaynaklı hayatta kalma oranını arttırmış olsa da, durum hala amputasyona ve ölüme yol açmaktadır.

Diyabetle ilgili komplikasyonların çoğu kan şekerinin yeterli kontrol edilmemesinden kaynaklanır.

Ancak sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz rutini vücudu yaşamı tehdit eden bu hasarlardan koruyabilmektedir.

EJDER MEYVESİNİN FAYDALARI

LİFLERLE DOLUDUR

Diyet lifleri, kapsamlı birçok sağlık yararı bulunan sindirilemeyen karbonhidratlardır.

Uzmanlar, kadınlar için günde 25 gram, erkekler için 38 gram lif önermektedir.

Antioksidanlar gibi, lif takviyeleri de gıdalardan elde edilen liflerle aynı sağlık yararlarına sahip değildir.

Bir fincanlık porsiyonu başına 7 gram ile ejder meyvesi mükemmel bir lif kaynağıdır.

Lif başlıca sindirimdeki rolüyle bilinmesine rağmen, araştırmalar kalp hastalığına karşı korunmada, tip 2 diyabetin yönetilmesinde ve sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasında da rol oynayabileceğini göstermekte.

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı gözlemsel çalışmalar, lif içeriği yüksek diyetlerin kolon kanserine de karşı koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

Ejder meyvesi de yüksek lif içeriği sayesinde önerilen günlük değerleri karşılamanıza yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, özellikle düşük lifli bir diyete alışkınsanız, yüksek lifli diyetlerin dezavantajları olabileceğini unutmamak önem taşımaktadır.

Mide rahatsızlığını önlemek için diyet lifi alımınızı kademeli olarak artırın ve bol miktarda sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Bağırsaklarınız, 400'den fazla bakteri türü de dahil olmak üzere yaklaşık 100 trilyon çeşitli mikroorganizmaya ev sahipliği yapmaktadır.

Birçok araştırmacı, bu mikroorganizma topluluğunun sağlığınızı etkileyebileceğine söylemektedir.

Çalışmalar bağırsaklarındaki dengesizliklerin astım ve kalp hastalığı gibi durumlarla ilişkili olduğunu göstermektedir.

Ejder meyvesinin prebiyotikler içerdiği göz önüne alındığında, bağırsaklardaki iyi bakteri dengesini iyileştirebilir.

Prebiyotikler , bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin büyümesini destekleyen özel bir lif türüdür.

Diğer liflerde olduğu gibi, bağırsaklar bu lifleri de parçalayamaz.

Bununla birlikte, bağırsaklardaki bakteriler onları sindirebilir. Büyüme için yakıt olarak lif kullanırlar ve bu durum size de fayda sağlar.

Özellikle, ejder meyvesi temel olarak iki sağlıklı bakteri ailesinin büyümesini destekler: laktik asit bakterileri ve bifidobakteriler.

Düzenli olarak tüketilen prebiyotikler sindirim sistemindeki enfeksiyon ve ishal riskini azaltabilmektedir. Bunun nedeni,ise prebiyotiklerin iyi bakterilerin büyümesini teşvik etmesidir.

Bazı çalışmalar ayrıca prebiyotiklerin inflamatuar bağırsak hastalığı ve kolon kanseri semptomlarını hafifletebileceğini göstermekte.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.