Hava Durumu

Belirtileri birbirine benziyor: Bu kış üç salgına dikkat!

Kışın gelmesiyle birlikte hastalıklar da kapımızı çalmaya başladı. Özellikle mevsim geçişlerinde ortaya çıkan hastalıklar bu yıl benzer belirtilerle kafa karışıklığına sebep oluyor. Semptomları birbirine benzeyen üç solunum yolu hastalığı bu kış birden görünmeye başladı. Söz konusu hastalıklar grip, Kovid-19 ve RSV... Peki bunları birbirinden nasıl ayırt edeceğiz?

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2022 11:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Belirtileri birbirine benziyor: Bu kış üç salgına dikkat!

Kış mevsimi, hastalık mevsimi... Bu kış ise hastalıklarla mücadelede biraz farklı. Çünkü semptomları birbirine benzeyen üç solunum yolu hastalığı birden görülüyor.

Bu hastalıkların ilki influenza ya da halk arasındaki adıyla grip, ikincisi semptomları artık hafiflese de hala görülmeye devam eden COVID-19. Sonuncusu ise daha ziyade okul çağındaki çocuklarda sık rastlanan ancak yetişkinlerde de görülen respiratuvar sinsityal virüs (RSV).

Yediden yetmişe herkeste görülen bu hastalıklar, yaşa ve altta yatan kronik hastalıklara bağlı olarak herkeste farklı seyrediyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan, bu yıl yaygın olarak rastlanan rahatsızlıkları şöyle değerlendiriliyor:

'HASTALIKLARI KLİNİK OLARAK AYIRT ETMEK ZOR'

“Hastalarda boğaz ağrısı, ateş, öksürük, yorgunluk ve halsizlik gibi bulgular görülüyor. Üç hastalık da benzer semptomlar gösterdiği için klinik olarak ayırt etmek zor oluyor. Ancak tanı koymak mümkün. KOVID-19 için PCR testi yapılıyor. Yine influenzanın kendine özgü antijen testleri var. RSV diğer birçok virüse göre hafif seyrettiği için tanı koyma ihtiyacı hissetmiyoruz. Çünkü kendini sınırlayan ve iyileşen bir hastalık.”

Geçtiğimiz iki yıl boyunca KOVID-19’a karşı korunmak için tüm dünya gibi Türkiye’de de yaygın olarak maske kullanılıyordu. Bu sadece KOVID-19 değil, diğer solunum yolu virüslerine karşı da koruma sağlıyordu. “Maskeyi bırakmak bunların sıklığının artması için büyük bir etken” diyen Doç. Dr. Asan, bu noktada bir detaya dikkat çekiyor:

MASKE, HASTALIĞA DUYARLILIĞI AZALTTI

“Toplumumuzda KOVID-19 ile birlikte maske ve mesafeye dikkat ettiğimiz için influenzaya karşı duyarlılık azaldı. Bu da özellikle riskli gruplarının gribi -eğer aşı yaptırmamışlarsa- ağır geçirmesine sebep oluyor. O yüzden dikkat etmek gerekiyor. Risk gruplarının özellikle influenza açısından aşılanmaları önem taşıyor.”

Peki bu tip enfeksiyonlarla karşı karşıya kalanların ne yapması gerekiyor? Doç. Dr. Asan soruya cevabı şöyle veriyor:

“Eğer hasta risk grubunda değilse ve tablo ağır seyretmiyorsa evimizde istirahat etmeliyiz. Çevreye bulaştırmayı engellemek adına maske takarak ve el hijyenine dikkat ederek hastalığı geçirmeliyiz.”

Doç. Dr. Asan, bu tavsiyeden sonra tedavi sürecine ilişkin detaylar veriyor:

“İnfluenzanın tedavisi var. Herkese vermiyoruz ama belli risk gruplarına veriyoruz. KOVID için de var tedavi seçeneği… Bunun dışında kalan virüslerin çoğunda tedavi yok. Destek tedavisi veriyoruz. Hastanın akıntısını, ağrısını azaltmak gibi semptomlara yönelik kararlar veriyoruz. Tabi çok ağır değilse kişinin evde istirahat edip iyi beslenmesi, bol sıvı tüketmesi, C vitamini açısından zengin besinler tüketmeleri hastalığın seyrini azaltacaktır.”

İnfluenza, KOVID-19 ya da RSV... Viral enfeksiyonlarla karşı karşıya kalanların durumları kötüye gittiği taktirde mutlaka yakınlarındaki bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

Doç. Dr. Asan, konuya ilişkin, “Hastanın düşmeyen bir ateşi varsa, nefes darlığı gelişirse, beslenmesi bozulduysa, tablo kötüleşmişse hastaneye başvurması gerekiyor” açıklamasını yapıyor.

Merak edilen bir başka konu da bu hastalıkların hepsinin bir arada görülüp görülmediği…

“Aynı kişide birden fazla virüsü normalde görmeyiz aslında… Virüsler yapı gereği enfeksiyon yaptıklarında başka bir virüsün vücuda girmesini engelliyor. Birden fazla solunum yolu virüsü bir araya gelerek hasta edebilir, ama bu çok beklediğimiz bir durum değil.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.