Hava Durumu

Bilim dünyasından tarihi buluş: Alzheimer tedavisinde dönüm noktası

Bilim dünyasını heyecanlandıran Lecanemab adlı Alzheimer ilacının, hastalığın beyni tahrip etme sürecini yavaşlattığı açıklandı. Hastalığın seyrini değiştirmeye yardımcı olacak olan ilaç hakkında konuşan Prof. John Hardy ise sonuçların “tarihi” nitelikte olduğunu belirterek “Alzheimer tedavisinin başladığına tanık olacağımız konusunda iyimserim” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2022 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2022 11:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bilim dünyasından tarihi buluş: Alzheimer tedavisinde dönüm noktası

Amerikan Biogen ve Japon Eisai biyoteknoloji şirketleri tarafından geliştirilen Lecanemab adlı Alzheimer ilacının, hastalığın beyni tahrip etme sürecini yavaşlattığı açıklandı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Biogen ve Eisai, 1800 hastayla yapılan klinik denemelerin sonuçlarını ana hatlarıyla Eylül’de açıklamıştı. Söz konusu şirketler bilim çevrelerinin merakla beklediği tüm veriler yayımladı.

ZAYIFLAMAYI YÜZDE 27 ORANINDA YAVAŞLATIYOR

Bilim dergisi New England of Journal of Medicine’da yayımlanan verilere göre Lecanemab, 18 aylık bir süre içinde Alzheimer hastalarında zihinsel becerilerdeki zayıflamayı yüzde 27 oranında yavaşlatıyor. Bilim insanlarına göre bu mütevazı ama önemli bir sonuç.

Lecanemab, Alzheimer hastalarının beyninde oluşan “beta amiloid” adlı yapışkan maddeyi hedef alıyor. Amiloid, beyinde nöronlar arasında biriken bir protein. Bu proteinler, beyinde plakalar oluşturuyor.

HASTALIKTA YENİ BİR DÖNEM AÇACAK

Lecanemab, hastalığın ilk aşamalarında etkili oluyor. Bu nedenle, hastalığı erken aşamada teşhis edecek devrim niteliğinde bir buluş olmaması halinde, birçok kişinin bu ilaçtan faydalanamayacağı belirtiliyor.

Ancak Lecanemab’ın sonuçları, hastalığın tedavisinde yeni bir dönemin mümkün olduğunu göstermesi nedeniyle bilim dünyasında heyecanla karşılandı.

Alzheimer araştırmalarına destek sağlayan Alzheimer's Research UK adlı yardım kuruluşu, bulguları “çok önemli” diye niteledi.

'TARİHİ' NİTELİKTE

30 yıl önce Alzheimer tedavisinde amiloidlerin hedef alınmasına yönelik çalışmalar yapan bilim insanlarından Prof. John Hardy ise sonuçların “tarihi” nitelikte olduğunu belirterek “Alzheimer tedavisinin başladığına tanık olacağımız konusunda iyimserim” dedi.

Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Tara Spires-Jones da “Uzun bir zamandır başarısızlık oranımızın yüzde yüz olması nedeniyle bu sonuçlar çok önemli” diye konuştu.

Halihazırda Alzheimer hastalarına semptomlarla başa çıkabilmeleri için başka ilaçlar veriliyor. Ama bu ilaçlardan hiçbiri hastalığın seyrini değiştirmiyor.

Lecanemab, tıpkı virüs ve bakterilere saldıranlar gibi bir antikor ve bağışıklık sistemine beyindeki amiloidi temizleme komutu veriyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.