Hava Durumu

Bitter çikolata sevenleri üzecek haber! 'Tehlikeli seviyede ağır metal içeriyor'

Tatlandırıcı eklenmediği için birçok kişi tarafından tercih edilen bitter çikolatanın zararlı olduğu ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2022 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2022 09:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bitter çikolata sevenleri üzecek haber! 'Tehlikeli seviyede ağır metal içeriyor'

Tüketici haklarını savunmak üzere 1936 yılında 'Tüketici Birliği' adıyla kurulan 'Tüketici Raporları' adlı kurumun yeni raporunda; Hershey's, Godiva ve Trader Joe gibi tanınmış markaların bitter çikolata ürünleri incelendi.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, araştırmada incelenen 28 ürünün tamamının kurşun ve kadmiyum içerdiği anlaşıldı. Bu iki ağır metal hem çocuklarda, hem de yetişkinlerde bir dizi sağlık sorununa neden olabiliyor.

Rapora göre, incelenen ürünlerden 23'ünden günde sadece 30'ar gram yiyen yetişkinler, söz konusu metallerden en az birini zararlı seviyede tüketmiş oluyor.

ÇOCUKLARDA BEYİN HASARINA YOL AÇABİLİR

Öte yandan küçük miktarlarda bile ağır metallere uzun süre istikrarlı biçimde maruz kalmak, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Uzmanlar özellikle gıda ürünlerindeki kurşunun, çocukların gelişimini büyük ölçüde engelleyebileceğini ve kalıcı beyin hasarına yol açabileceğini söylüyor.

ABD merkezli kâr amacı gütmeyen 'Tüketici Raporları' ekibinden gıda güvenliği araştırmacısı Tunde Akinleyei, "Ancak her yaştan insan için risk var" ifadelerini kullandı. Araştırmacı, sık maruziyetin yetişkinlerde de sinir sistemi sorunlarından böbrek hasarına kadar birçok rahatsızlığa neden olabileceğine dikkat çekti.

Kurşun ve kadmiyum; tatlı patates, ıspanak ve havuç gibi diğer birçok gıdada doğal olarak yer alabilir. Birden fazla kaynaktan alınan küçük miktarlarda ağır metal bile tehlikeli seviyelere ulaşabilir.

Bu nedenle uzmanlar, ağır metallere maruziyetin mümkün olduğunca sınırlanması gerektiğini belirtiyor.

TÜKETİCİLERİN YÜZDE 15'İ HER GÜN ÇİKOLATA YİYOR

Britanyalı pazar araştırma şirketi Mintel'e göre tüketicilerin yüzde 15'i her gün çikolata yiyor. Araştırmacılara göre 28 üründen 5'inin daha az seviyede ağır metal içermesi, tüketiciler açısından olumlu bir sonuç.

Kurum, söz konusu ürünleri internet sitesinde listelerken, Akinleye konuyla ilgili şunları söyledi. "Bu, şirketlerin daha az miktarda ağır metal içeren ürünler üretmelerinin ve tüketicilerin zevk aldıkları daha güvenli ürünler bulmalarının mümkün olduğunu gösteriyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.