Hava Durumu

Bu gıdaları sakın böyle yemeyin! Zehre dönüşüyor...

Gıdaları öncesinden hazırlamak zamandan tasarruf etmenizi, daha sağlıklı beslenmenizi sağlıyor gibi görünebilir fakat bazı yemekleri tekrar ısıtmak adeta zehir saçıyor.Piştikten sonra tekrar ısıtıldığında zehir saçan besinler hangileri? İşte asla tekrar ısıtmamanız gereken besinler...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bu gıdaları sakın böyle yemeyin! Zehre dönüşüyor...

Birçok yiyecek, ısı miktarı bakterileri öldürecek kadar ısındığı sürece güvenli bir şekilde defalarca ısıtılabilir. Ancak bir yiyeceği ne kadar çok ısıtırsanız düzgün sıcaklıkta ısıtılmama ihtimali de o kadar artar. Yemek pişirirken sürekli olarak yemek termometresi kullanmadığınız sürece, çok dikkatli olmak ve bir kez dahi ısıtılmış bir yiyeceği tekrar ısıtmamaya özen göstermek en doğru seçenektir. Vücudu dakikalar içinde zehirliyor. Bu besini sakın ısıtarak tüketmeyin.

ANNE SÜTÜ

Anne sütü asla mikrodalgada ısıtılmamalıdır. Isıtılmış anne sütünün besleyiciliğinin azalmasının yanı sıra bebeklerde ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

YUMURTA

Yumurta, gıda zehirlenmesine neden olan salmonella enteritidis bakterisini içerebilir. Bazı durumlarda ısıtılarak tüketilmek istenebilir ancak ısıtma sonucu oluşabilecek tehlikeye karşı bu riske girmemek en doğrusudur.

PATATES

Piştikten sonra oda sıcaklığında kalan patatesler tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir. Patates, ölümcül bir gıda zehirlenmesi olan botulizme neden olan bakteri clostridium botulinum içerebilir Bu bakteriler oda sıcaklığında hızla çoğalırlar. Bu nedenle patatesler piştikten sonra hemen tüketilmeli veya buzdolabına konulmalıdır.

TAVUK

Tavuk, eğer döner şeklindeyse soğudukça nemini kaybedecektir. Bu nedenle, hem sağlık açısından hem de daha lezzetli olduğu için tazeyken tüketilmelidir. Tavuğun diğer pişirilme şekillerinde ise, salmonella bakterisi içerebileceği unutulmamalıdır. Tavuk yeniden ısıtıldığında veya yeterli ısıda pişirilmediğinde gıda zehirlenmesi riski artar.

MANTAR

Mantarlar, uygun şekilde pişirilip saklanmadıkları takdirde bozulabilir ve mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Mantar, pişirildikten sonra 24 saat içinde tüketilmeli, bu süre aşıldıysa asla tüketilmemelidir.

PİLAV

Sağlıklı olan seçenek; pirincin pişirildikten hemen sonra tüketilmesidir. Çiğ pirinç, bacillus cereus adı verilen ve gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri sporu içerebilir. Pişirilmiş pirinç, oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bekletilirse, pişirme sürecinde hayatta kalabilen sporların bakteriye dönüşme ve çoğalma ihtimali de o kadar artar.

YAĞLAR

Pişirme yağının veya yağda kızartılmış yiyeceklerin yeniden ısıtılması tehlikeli olabilir. Kızartma yağının içerisinde bulunan trans yağ içeriği, yağ her yeniden ısıtıldığında artar.YAĞDA KIZARTILMIŞ BÖREKLER Yağda kızartılmış börekleri, yeniden ısıtarak tüketmek hem sağlık açısından riskler barındırır hem de lezzetinde azalma meydana gelir. Börekler tekrar ısıtıldığında gevrek dokusunu kaybeder.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.