Hava Durumu

Bu ilacı kullanıyorsanız dikkat! Sivilcelerimden kurtulacağım derken hayatınızdan olmayın!

Sivilce ve akne tedavisinde sıkça kullanılan ilaçlardan biri onlarca gencin hayatını karartıyor. İngiltere’de çok sayıda gencin intiharı ile bağlantılı olduğu anlaşılan akne ilacı Roaccutane'nin kullanımına sıkı kontroller getirildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2023 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bu ilacı kullanıyorsanız dikkat! Sivilcelerimden kurtulacağım derken hayatınızdan olmayın!

İngiltere'nin ilaç gözlemcisi İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA), akne tedavisinde yaygın olarak kullanılan  Roaccutane adlı akne ilacı hakkında üyıllık bir güvenlik çalışması yürüttü. 

İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

İlacın ülkedeki çok sayıdaki genci intiharı ile bağlantılı olduğu veyalnızca daha önceki hiçbir tedavinin işe yaramadığı 12-18 yaş arası hastalara reçete edilmesi gerektiği sonucuna varıldı. 

Daha önce, ilacı aldıktan sonra intihar edip hayatını kaybeden 15 yaşındaki Annabel Wright'ın annesi, 21 yaşın altındaki kişiler için ilacın yasaklanması çağrısında bulunmuştu. Bununla birlikte,  Roaccutane’in yanı sıra Reticutan adıyla da bilinen izotretinoin kapsüllerinden oluşan ilaç, Özellikle kalıcı yara izi riski bulunan durumlarda, şiddetli akne biçimlerini tedavi etmek için kullanılıyor. MHRA, 12 ile 18 yaş arasındaki kişilere, diğer standart tedavilerin yeterince denenmesi ve akne probleminin bir doktor tarafından gerçekten şiddetli olduğunda reçete edilmesi kararını verdi. Kuruluş, ayrıca izotretinoin adlı kimyasal maddenin psikiyatrik ve cinsel yan etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması gerektiğine karar verdi.
 

YAN ETKİLERİ ÇOK FAZLA

Roaccutane’nin en yaygın yan etkileri arasında, dudak kuruluğu, vilt kuruluğu ve artan Güneş hassasiyeti bulunuyor.Ancak, yeni çalışmada güçlü akne karşıtı ilacı alan hastaların ayrıca depresyon, anksiyete ve psikotik semptomlar, cinsel işlev bozukluğu, libido azalması ve vajinal kuruluk yaşadığı belirtildi.

MHRA, izotretinoin reçete edilen hastalara, akıl sağlıklarının etkilendiğini veya kötüleştiğini hissettiklerinde ne yapmaları gerektiği konusunda tavsiyede bulunulmasını önerdi. Ayrıca İzotretinoin alan hastaların, ailelerinden ve arkadaşlarından psikiyatrik bozuklukların olası semptomlarına karşı dikkatli olmalarını istemeleri de tavsiye edildi. İlaç reçete eden sağlık profesyonellerden ise  hastalarını depresyon belirtileri açısından izlemeleri ve daha önce depresyon geçirmiş veya aile öyküsü olanlara özellikle dikkat ederek onları uygun tedavi için yönlendirmeleri istendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.