Hava Durumu

'Fındığı buzdolabına koyun, soğanı doğrayıp dışarıda bırakın' Etkisi inanılmaz oluyor!

Sağlıklı bir vücuda kavuşmak, pek çok ciddi hastalığın önüne geçmek için nasıl sağlıklı beslenmeniz gerektiğini muhtemelen biliyorsunuzdur. Ancak uzmanlar, besinlerin faydalarını daha da arttıracak ezber bozan basit ipuçlarını paylaştı. Fındığı buzdolabına koymayı deneyin. Ya da sarımsak ve soğanı doğradıktan sonra birkaç dakika dışarıda bırakın. Uzmanlar farkın inanılmaz olduğundan ve faydalı etkilerinin çok daha fazla arttığından bahsediyor. İşte duyduğunuzda şaşırtacak o öneriler...

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
'Fındığı buzdolabına koyun, soğanı doğrayıp dışarıda bırakın' Etkisi inanılmaz oluyor!

İnsanların sağlıklı beslenme konusuna kafa yormaya başladığı çağlardan beri sebze ve meyve tüketiminin önemi konuşuluyor. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler tüketmenin ve abur cuburdan uzak durmanın hem kilo kaybı sağladığı, hem beyni koruduğu hem de genel sağlık üzerinde çok fazla olumlu etki yarattığı sık sık vurgulanıyor. Ancak bir uzman, besinlerin faydalarını ön plana çıkartacak ezber bozan püf noktalarını paylaştı.

UZMANINDAN TÜM BİLDİKLERİNİZİ UNUTTURACAK TAVSİYELER

Dailymail'de yer alan habere göre; diyetisyenler sağlıklı gıdalardan en iyi şekilde yararlanmanız için kolay ipuçları ortaya çıkardı. Örneğin, çiğ soğan ve sarımsağın soyulmuş ve doğranmış olarak tezgahta birkaç dakika bırakılmasının, kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğü gösterilen enzimlerin salınmasını sağladığını biliyor muydunuz? Diyetisyenler; karpuz kabuğunun beyaz kısmının da atılmamasını söylüyor. Lifle dolu olduğu belirtilen bu bölümün, kişileri daha uzun süre tok tutup iştahı azaltmaya yardımcı olacağı aktarılıyor.

İşte tükettiğiniz yiyeceklerden en iyi şekilde faydalanmanız için diyetisyenlerin aktardığı önemli ipuçları!

"FINDIKLARI BUZDOLABINA KOYUN"

Süt ve peynir gibi çabuk bozulan gıdaların buzdolabında saklanması gerektiği çok açık. Ancak diyetisyenler kuruyemişlerin bile bundan faydalandığını öne sürdü. Boston'daki Brigham and Women's Hospital'da beslenme uzmanı olan Marc O'Meara, DailyMail'e fındıkları soğutmanın içlerindeki yağların oksitlenmesini veya kalitesinin bozulmasını önlediğini söyledi. Beslenme uzmanı, 'Bütün hastalarıma fındıklarını buzdolabına koymalarını söylüyorum' dedi.

Ayrıca oksitlenmiş yağların, LDL (kötü) kolesterolü artırarak kalp hastalığı riskinin artması da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğunu belirtti. Kilerde saklanan kuruyemişlerin tadının da bir süre sonra daha da kötüleşeceğini aktardı. O'Meara, 'Tadının güzel olmadığını hemen fark edeceksiniz. Eğer biri bunu fark ederse, o yemeği yemeyi hemen bırakmalı.' dedi.

"SARIMSAK VE SOĞANI DOĞRADIKTAN SONRA BİRKAÇ DAKİKA DIŞARIDA BIRAKIN"

Sarımsak ve soğan, mutfağınızın güzel kokmasını sağlamaktan çok daha fazlası için iyi. Bu aromatiklerin, bağışıklık sağlığını güçlendirdiği ve iltihabı azalttığı gösterilen B vitaminleri, C vitamini, potasyum ve antioksidanlarla dolu olduğu belirtiliyor. Bu faydanın büyük kısmının da, soğan ve sarımsak doğrandığında, kıyıldığında veya ezildiğinde aktive olan alliinaz adı verilen bir amino asitten kaynaklandığı ifade ediliyor. Havaya maruz kaldığında alliinazın, düşük kolesterol ve kan basıncıyla bağlantılı bir bileşik olan allisin haline geldiği aktarılıyor.

Örneğin 2020 yılında yapılan bir çalışmada, sarımsak takviyesi alan yüksek tansiyonlu yetişkinlerin sistolik kan basınçlarının (tansiyon ölçümünde en üstteki sayı) ortalama sekiz puan, diyastolik kan basınçlarının (en alttaki sayı) ise ortalama beş puan düştüğü tespit edildi. Hong Kong'da mutfak sağlığı koçu olan Michele Wisla, South China Morning Post'a sarımsak ve soğanı doğradıktan sonra birkaç dakika dışarıda bırakmanın daha fazla alisin oluşmasına neden olabileceğini söyledi.

"ÖNCE DOMATESLERİ PİŞİRİN"

Çiğ domatesler C vitamini, lif ve magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller açısından zengin. Bunlar kemik sağlığı, kan basıncı, uyku, kaygı, kas sağlığı ve hücre onarımı için hayati öneme sahip. Ancak Marc O'Meara, önce bunları pişirmenin onları bir adım daha ileri götürdüğünü söyledi. Marc O'Meara 'Domates pişirdiğinizde, domateste bulunan temel besin maddesi olan likopen vücudumuz tarafından çok daha kolay emilir' dedi. Likopen vücuttaki iltihabı azalttığı, kalp hastalığı ve belirli kanser türleri gibi önemli sağlık sorunları riskini azalttığı gösterilen bir antioksidan. Likopenin ayrıca kilo kaybına yol açtığı da gösteriliyor.

Örneğin Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmada, günde bir bardak likopen içeren domates suyu içen katılımcıların bel çevresinde yaklaşık 1,6 santimetre ve yarım kilo verdikleri ortaya çıktı.

KARPUZ KABUĞUNU ATMADAN ÖNCE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN

Çoğu insan karpuz yemeden önce kabuğunu atmaya eğilimli. Ancak burası karpuzun en iyi kısımlardan biri olabilir. Cleveland Clinic'e göre karpuz kabuğu, meyvenin daha etli kısımlarına göre daha az şeker ve daha fazla lif içeriyor. Bu, sindirim sisteminden yavaşça geçerek sizi tok tutması ve açlık sancıları riskini azaltması anlamına geliyor.

Kabukların ayrıca karaciğerde ve bağırsaklarda doğal olarak üretilen ve vücudun atık ve zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı olan bir amino asit olan sitrülin içerdiği söyleniyor. Vücutta sitrülinin, kan damarlarını genişleten ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan L-arginin'e dönüştüğü belirtiliyor.

"SEBZELERİ KIZARTMAYIN, BUHARDA PİŞİRİN"

Sebzelerin C vitamini gibi çeşitli besinlerle dolu olduğu çok açık. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerinin yanı sıra yara iyileşmesine ve cilt sağlığına yardımcı olma yeteneğiyle bilinir. Ancak Marc O'Meara, ıspanak, lahana ve brokoli gibi C vitamini açısından zengin sebzeleri pişirmenin, vitaminin faydalarını ortadan kaldırabileceği konusunda uyardı ve 'C vitamini, pişirme süreçleri sırasında oldukça parçalanan bir besindir' dedi.

Marc O'Meara 'Yani eğer birisi vücudunda daha fazla C vitamini emilmesini sağlamaya çalışıyorsa, sırf bu kadar kolay parçalandığı için daha fazla çiğ gıda veya çok az pişmiş gıda yemek isteyecektir.' dedi. "Yemek pişirmende sakınca yok. Sadece onu uzun süre pişirmek istemezsin." diyen O'Meara, örneğin bir tavada brokoliyi pişirmek yerine buharda pişirmeyi veya sadece birkaç dakika kavurmayı öneriyor.

"SEBZELERİ DAHA SAĞLIKLI YAĞLARLA EŞLEŞTİRİN"

O'Meara, sebzelerin fazla pişirilmemesinin yanı sıra onların zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağlarla eşleştirilmesini önerdi. Bunun nedeni özellikle yeşil yapraklı sebzelerin diğer vitaminlerin yanı sıra A, E ve K vitaminleriyle dolu olması. Bunlar yağda çözünebilir, yani vücutta emilebilmeleri için yağlarla birlikte tüketilmeleri gerekir. O'Meara, 'Sebze pişiriyor olsanız bile, yiyeceklere zeytinyağı veya avokado gibi sağlıklı yağların karışmış olduğundan emin olun. Çünkü bu sağlıklı yağlar, yağda çözünen vitaminlerin çoğunu absorbe etmenize yardımcı olabilir' dedi. Ayrıca salatayı zeytinyağı bazlı sosla eşleştirmeyi de önerdi. Zeytinyağı ve avokado, kilo kaybıyla bağlantılı olan omega-3 yağ asitleridir.

Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics'te yayınlanan bir inceleme, zeytinyağı gibi omega-3'lerin kullanılmasının 'vücut ağırlığında ve kompozisyonunda ılımlı azalmalara neden olabileceğini' buldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.