Hava Durumu

Uzman doktor uyardı: Ne kadar çok yaparsanız o kadar şaşı kalırsınız

Ekrana ne kadar bakarsanız o kadar risk artıyor. Nasıl mı diyenlere... Ekran süresi resmen sizi ve çocuklarınızı risk altında tutuyor. Doç. Dr. Sevil Karaman, çocuklarda artan akıllı telefon ve tablet kullanımı ve salgınla beraber iş modelinin cep telefonundan yapılmasının şaşılık riskini artırdığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2023 16:28
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2023 16:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Uzman doktor uyardı: Ne kadar çok yaparsanız o kadar şaşı kalırsınız

Göz fonksiyonlarındaki bozulmalar, kişinin yaşam kalitesini önemli oranda etkiliyor. Şaşılık da bunlardan biri! Öyle ki tedavisinde geç kalındığında göz tembelliği gibi önemli bir tablo oluşmasına sebep oluyor.

Doç. Dr. Karaman, sağlıklı bireylerde her iki gözün, birbirine paralel ve uyumlu olarak çalıştığını, çeşitli nedenlere bağlı olarak gözler arasındaki bu paralelliğin bozulduğunu ve aynı hedefe bakamadığını belirtti.

Karaman, bu durumun şaşılık olarak adlandırıldığını ifade ederek, gözlerden birinin diğerinden farklı bir yöne bakması, çift görme veya bulanık görme, farklı yönlere bakarken baş ağrısı veya baş dönmesi, göz yorgunluğu, halsizlik, mide bulantısı, gözlerde veya göz kapaklarında kas gerginliği gibi durumların şaşılık belirtileri arasında yer aldığını aktardı.

DOĞUŞAN DA OLABİLİR SONRADAN DA

"Doğuştan şaşılık, bebeğin doğumundan itibaren var olur veya ilk yaşlarında fark edilir. Sonradan gelişen şaşılık ise yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkar ve çeşitli nedenlere bağlıdır. Bunlar arasında göz kaslarındaki dengesizlikler, göz hastalıkları, beyin hasarı veya sinir sistemi bozuklukları yer alır. Bazı durumlarda şaşılık genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Ailedeki bir bireyde var ise genetik bir yatkınlık olduğu düşünülür.

Genetik yatkınlık şaşılığın nedeni değildir ve çoğu zaman, tek başına genetik faktörlere bağlı değildir. Bununla birlikte bazı nadir genetik sendromlar şaşılığa neden olabilir. Genetik yatkınlıkla birlikte şaşılık riskini artırabilecek diğer faktörler arasında prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, nörolojik sorunlar, enfeksiyonlar veya diğer bazı tıbbi durumlar yer alabilir. Çocuklarda artan akıllı telefon ve tablet kullanımı ve salgınla beraber iş modelinin cepten yapılması şaşılık riskini artırdı."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.