Hava Durumu

Yanlış biliniyormuş! Yıllarca sağlıksız denilen bu besinlerin faydalı olduğu ortaya çıktı!

Yumurta, kahve ve patates zararlı olduğu düşünülen yiyecekler arasında yer alıyor. Ancak sağlık uzmanlarına göre bu besinler zararlı olmanın aksine fayda sağlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2024 13:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2024 13:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Yanlış biliniyormuş! Yıllarca sağlıksız denilen bu besinlerin faydalı olduğu ortaya çıktı!

Yumurta, patates, kahve: Beslenme uzmanları, diğer mutfak malzemelerinin yanı sıra bu temel gıda maddelerinin de kötü bir üne sahip olduğunu ancak bunu kesinlikle hak etmediklerini söylüyor. Hatta diyetisyenler, doktorlar ve beslenme profesörleri insanlara giderek daha fazla bu besinleri yemelerini tavsiye ediyor.

Beslenme tavsiyeleri sürekli değişiyor ve bu da tüketicilerin hangi gıdaların gerçekten sağlıklı olduğu konusunda kararsız kalmasına neden olabiliyor. NBC News, dokuz sağlık uzmanına, yanlışlıkla kötüleştirildiğini düşündükleri yiyecekler hakkında sorular sordu. İşte listeledikleri bazı besinler ve insanların bunlardan tamamen vazgeçmeleri durumunda kaçırabilecekleri faydalar.

YUMURTALAR PROTEİNLERLE DOLUDUR

Rhode Island Üniversitesi'nde beslenme alanında doçent olan Dr. Maya Vadiveloo, yumurtanın, sağlık uzmanlarının bir zamanlar kalp hastalığına katkıda bulunabileceğine inandığı yüksek kolesterol içeriği nedeniyle zararlıymış gibi düşünüldüğünü söyledi. Ancak güncellenen bilim, diyetteki kolesterol ile kandaki kolesterolün kalp sağlığını farklı şekilde etkilediğini göstererek bu düşünceyi çürüttü.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, kırmızı et, kızarmış yiyecekler ve yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler yemek, kişinin kalp sorunları riskini artıran kan kolesterol türünü artırabilir. Ancak yumurta ve kabuklu deniz ürünleri gibi kolesterol içeren şeyleri tüketmenin kandaki yüksek kolesterol veya kalp hastalığı riski ile çok az ilişkisi vardır.

Bu değişime rağmen birçok insan hâlâ yumurtalara olumsuz bakıyor. Vadiveloo, bunun sıklıkla eşleştirildiği diğer kahvaltı yiyeceklerinden de kaynaklanabileceğini söyledi. "İnsanlar yumurtayı düşündüğünde, aynı zamanda pastırma ve ev kızartmasını da düşünüyorlar" dedi; tuz ve doymuş yağ oranı yüksek ürünler. Ancak yumurtaların kendi başlarına besleyici olduğunu ekledi.

Amerikan Kalp Derneği, insanların yüksek kaliteli bir protein kaynağı olarak her gün bir veya iki yumurtanın tadını çıkarabileceğini söylüyor. Yumurta aynı zamanda metabolizma, hafıza ve kas kontrolünde rol oynayan bir besin olan D vitamini ve kolin kaynağıdır.

Yumurtalar, her yiyecek ve içecek türüne besin profiline göre değer atamak için bir puan sistemi kullanan WeightWatchers programından bir onay damgasına bile sahiptir. Meyveler, sebzeler ve yağsız etler sıfır puan değerindedir; bu, diyeti uygulayanların porsiyonlarını ölçmelerine gerek olmadığı anlamına gelir. Yumurtalar 2017'den beri "Sıfır Noktası" listesinde yer alıyor.

PATATESLERİNİZİ KIZARTMAYIN

Yiyecekleri nasıl pişirdiğinizin ve baharatladığınızın, onun ne kadar sağlıklı olduğunu etkilediği bir sır değil. Beslenme ve Diyetetik Akademisi'nin kayıtlı beslenme uzmanı ve sözcüsü Caroline Susie, patateslerin sağlıksız hazırlanma şekilleri nedeniyle zararlı olduğu düşünüldüğünü söyledi.

2021'de yapılan bir araştırma, daha fazla miktarda patates kızartması tüketmenin, Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalık riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Ancak haşlanmış, fırında pişirilmiş ve püre haline getirilmiş patatesler bu çalışmada daha yüksek hipertansiyon riskiyle bağlantılı değildi ve artan Tip 2 diyabet riskiyle yalnızca çok az ilişkiliydi.

Patates kabukları sindirime yardımcı olan lif açısından zengindir. Susie, patateslerin ayrıca C vitamini ve potasyum da içerdiğini ekledi. Patateslerin fırınlanmasını, ezilmesini veya haşlanmasını ve zeytinyağı, tuz, karabiber ve otlarla baharatlanmasını tavsiye etti.

DONDURULMUŞ HER ZAMAN ZARARLI DEĞİLDİR

Yedi beslenme uzmanı, dondurulmuş meyve ve sebzelerin tazelerine göre daha az sağlıklı olduğu yönündeki yaygın algıdan yakındı. "Dondurulmuş sebzeler ve dondurulmuş gıdalar besin yoğunluğunun en üst noktasında toplanıyor ve ardından hızla donduruluyor. Dolayısıyla çoğu durumda, taze muadillerine göre daha yüksek besin içeriğini koruyorlar," dedi Vadiveloo, "Özellikle mevsimsel çeşitliliğin ve bulunabilirliğin daha fazla olduğu bir yerde yaşıyorsanız." dedi. Susie, dondurulmuş sebzelerin besin değerlerini korumalarının yanı sıra bazen taze olanlardan daha ucuz olduğunu ve insanların gıda israfını önlemelerine yardımcı olabileceğini söyledi. "Konserve ve dondurulmuş ürünler daha uzun süre dayanır."

BİRKAÇ FİNCAN KAHVE ENDİŞELENDİRMİYOR

Kahvenin kötü şöhreti, bağımlılık yaratan ve aşırı tüketildiğinde bazı insanlarda gerginlik veya kaygıya neden olabilen kafeininden kaynaklanmaktadır. Ancak Gıda ve İlaç İdaresi, insanların günde dört veya beş bardağa kadar içebileceğini söylüyor. Araştırmalar kahvenin kanser, kalp yetmezliği, Tip 2 diyabet ve hatta ölüm riskinin azalmasına katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Vadiveloo, her gün 3 ila 5 fincan sütlü kahve içtiğini söyledi. Araştırmalar, bilişsel işlevleri geliştirebileceğini öne sürüyor, dolayısıyla kahvenin faydalarının, kafein tüketiminin potansiyel dezavantajlarından daha ağır bastığına inanıyor. “Bu, düzenli olarak çürüttüğüm bir efsane. Çünkü birçok insan 'Kahveyi veya kafeini azaltmaya çalışıyorum' diyecektir. Araştırma, kahveye, özellikle de bir ton ilave şeker veya krema ve bunun gibi şeyler eklemiyorsanız, makul bir tüketim miktarı dahilinde herhangi bir sağlık riski taşıdığını desteklemiyor" dedi.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde Beslenme Bilimleri ve Diyetetik Yüksek Lisans programının eğitim uzmanı Alicia Henson, kahvenin sağlık değerinin tıpkı patates gibi içerisine eklenen şeye bağlı olduğunu söyledi. Henson, "Frappuccino içiyorsanız veya içinde bir ton ilave şeker ve krema bulunan kahve içiyorsanız, o zaman bu mutlaka sağlıklı bir katkı değildir" dedi.

KARBONHİDRAT TÜRÜ BÜYÜK FARK YARATIR

Uzmanlar, kısmen düşük karbonhidratlı ve ketojenik diyetlerin popülaritesi nedeniyle karbonhidratların bir bütün olarak sağlıksız olduğunun varsayıldığını söyledi. Ancak tüm karbonhidratların aynı olduğunu düşünmek yanlıştır. Kaiser Permanente'de dahiliye uzmanı ve mutfak ve yaşam tarzı ilaçları direktörü Dr. Linda Shiue, "Bunun, tam tahıllara kıyasla çok rafine edilmiş karbonhidratların kalitesiyle ilgisi var" dedi.

Shiue, beyaz ekmek, kraker ve hamur işleri gibi işlenmiş gıdaların yapımında kullanılan rafine tahılların, tam tahılları sağlıklı kılan lif ve besinlerden yoksun olduğunu söyledi. Buna demir ve B vitaminleri de dahildir. Ancak örneğin kinoa, farro ve kahverengi pirinç, kendinizi tok hissetmenizi sağlayan protein, magnezyum, demir ve lif sunar.

Beslenme uzmanı Dr. Melina Jampolis, hastalarına atıştırmalık olarak sıklıkla belirli bir tam tahılı önerdiğini, bunun da onları şaşırttığını söyledi: patlamış mısır. Pek çok kişi patlamış mısırı, tuz, tereyağı ve bazen şekerle dolu olan ve genellikle büyük bir gazozla birlikte satılan sinema versiyonuyla ilişkilendirir. Ancak Jampolis, patlamış mısırı evde sadece zeytinyağı ve baharatlarla hazırladığınızda atıştırmalıkların lifli olduğunu ve dengeli bir beslenmenin parçası olabileceğini söyledi. Araştırmalar ayrıca patlamış mısırın bir tür antioksidan olan fenolik asitler içerdiğini de gösteriyor.

Jampolis, insanların herhangi bir yiyecekten kaçınmaya odaklanmaması gerektiğini ekledi; bunun yerine, şeker eklenmiş aşırı işlenmiş ürünler yerine tam gıdalara öncelik veren sağlıklı bir beslenme modeli geliştirmek en iyisidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.