Hava Durumu

Futbol efsanesi Pele hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü efsane futbolcu Pele 82 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kolon kanseri sebebiyle kemoterapi gören Pele'nin vücudundaki kanser akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayılmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2022 22:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2022 22:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Futbol efsanesi Pele hayatını kaybetti

Dünya Kupası'nı 3 kez kazanan, gelmiş geçmiş en iyi futbolcular arasında gösterilen Brezilyalı efsane Pele, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Pele'nin Brezilya'da Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, 82 yaşındaki futbolcunun kanserinin ilerleme gösterdiği, böbrek ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle daha fazla bakıma ihtiyaç duyduğu açıklanmıştı.

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan Pele'nin kızı Kely Nascimento ise bu yıl Noel'i evde geçiremeyeceklerini kaydederek doktorlarla yaptıkları değerlendirmenin ardından hastanede kalmanın daha iyi olacağına karar verdiklerini ifade etmişti.

Bu gelişmelerin ardından Brezilyalı efsanenin hayatını kaybettiği açıklandı.

VEFATINDAN ÖNCE VEDALAŞTI

Brezilyalı efsane, durumunun kötü olduğunu fark ettiği andan itibaren hastaneye gelen sevenleri ile vedalaşmıştı.

ÜÇ DÜNYA KUPASI VAR

Futbol tarihinin en iyileri arasında gösterilen Pele, 4 kez katıldığı Dünya Kupası organizasyonlarında 12 gol attı ve Brezilya'nın 3 Dünya Kupası kazanmasında başrolü oynadı.

REKORLAR KİTABINA GİRDİ

1956 yılından emekli olduğu 1977 yılına kadar hazırlık maçları da dahil 1363 maçta 1279 gol kaydeden Pele, bu gol sayısıyla Guinness Dünya Rekorları'na girdi.

Kulüp kariyerinin büyük çoğunluğunu ülkesinin takımlarından Santos'ta geçiren Pele, Brezilya ekibinde toplam 25 kupa kazandı. 1962'de Santos'a kulüp tarihinin ilk Libertadores Kupası'nı kazandırdı. Libertadores şampiyonu olarak oynadığı iki Kıtalararası Kupa finalinde (1962, 1963) sırasıyla Benfica ve Milan'a karşı zafer yaşadı. Santos iki Avrupalı rakibini de devirirken Pele 4 maçta 9 gol kaydetti. Kariyerinin son iki yılını ise New York Cosmos'ta geçirdi ve ardından emekliye ayrıldı.

1999 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından "yüzyılın sporcusu" seçildi. Time ise 20. yüzyılın en önemli 100 insanı arasına Pele'yi de koydu. Emekliliğinden sonra futbol elçisi olarak yer aldığı etkinliklerin yanı sıra UNICEF için de çalıştı.

KENDİ VAKFINI KURDU, SPOR BAKANI OLDU

Dünya Kupası'ndaki ilk şampiyonluğunu 1958'de yaşayan Pele, dört yıl sonra 1962'de bir kez daha zafer yaşadı ve üst üste dünya şampiyonu oldu.  1970'te bir kez daha Dünya Kupası kazanan Pele, bu turnuvayı en fazla kazanan futbolcu unvanının da sahibi.

Kariyeri boyunca 92 kez hat-trick yapan Pele, 30 maçı dörder golle, 6 maçı da beşer golle tamamlayarak önemli bir istatistiğe daha sahip oldu.

Yoksulluğun azaltılması ve imkanı olmayan çocukların eğitime erişmesi için kendi vakfını kuran Pele, ayrıca 1995'ten 1998'e kadar Brezilya Spor Bakanı olarak görev aldı.Pele aynı zamanda 2013 FIFA Ballon d'Or Prix d'Honneur ödülünü ilk kez alan futbolcu özelliği de taşıyor.

Pele 15 yaşındayken Santos, 16 yaşındayken Brezilya milli futbol takımı için oynamaya başladı. 17 yaşındayken 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı.

NEDEN "SİYAH İNCİ" DENİYOR

Birçok Avrupa kulübü, kariyerinin zirvesindeyken Pele'yi transfer etmek istedi. Ancak Brezilya hükümeti, yıldız futbolcuyu ulusal hazine ilan etti ve Pele yurt dışına transfer olamadı. Pele’nin “Siyah İnci” lakabı burada ortaya çıktı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.