Hava Durumu

Bilim dünyası şaşkın: Görünmez olan kurbağaların gizemi çözüldü!

Yeni yapılan bir çalışmaya göre, kurbağaların bazı türleri görünmez olma yeteneğine sahip. Araştırmada, kurbağaların uyku sırasında karaciğerlerindeki kanı 'saklayarak' şeffaf hale geldiği belirtiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2022 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2022 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bilim dünyası şaşkın: Görünmez olan kurbağaların gizemi çözüldü!

Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, Güney ve Orta Amerika'da bulunan bazı kurbağalar, neredeyse şeffaf görünümlerini açıp kapatma gibi nadir bir yeteneğe sahipler.

Kurbağalar ağaç yapraklarının altına sarkarak uyurlar. Narin, yeşilimsi şeffaf formları gölge yapmaz, bu da onları üstten veya alttan geçen diğer yırtıcı hayvanlara neredeyse görünmez kılar. Ancak araştırmanın konusu olan cam kurbağaları neredeyse görünmez olabiliyor.

‘EN SAVUNMASIZ OLDUKLARINDA…’

ABD’nin Kuzey Caroline eyaletinde bulunan Duke Üniversitesi’nden biyomedikal mühendisi ve çalışmanın ortak yazarı olan Junjie Yao, "Şeffaf olmaları güvenlikleri içindir. Uyanık olduklarında, avcılardan aktif olarak kaçabilirler, ancak uyurken ve en savunmasız olduklarında, gizli kalmaya adapte olmuşlardır" dedi.

Işık ve ultrason görüntüleme teknolojisini kullanarak sırrı keşfeden araştırmacılar, uyurken, kurbağalar kırmızı kan hücrelerinin yaklaşık yüzde 90'ını karaciğerlerinde yoğunlaştırıyor veya saklıyor. Şeffaf derileri ve diğer dokuları olduğu için, onları ele verecek olan şey vücutlarında dolaşan kandır. Yao, kurbağaların iç organlarının çoğunu da küçültüp bir araya topladıklarını söyledi.

NEDEN ÖLDÜRMÜYOR?Ekvador’da bulunan San Francisco Üniversitesi'nden Kurbağa Biyoloğu Juan Manuel Guayasamin, araştırmanın "cam kurbağalarının şeffaflığı korumak için karaciğerdeki kanı nasıl gizlediğini güzel bir şekilde açıkladığını" söyledi.

Bunu tam olarak nasıl yaptıkları ve neden onları öldürmediği bir sır olarak kalıyor. Çoğu hayvan için, kanda dolaşan oksijenin birkaç saat çok az olması ölümcül olabilir. Ayrıca kanı bu kadar yoğunlaştırmak, ölümcül derecede pıhtılaşmaya neden olur ama kurbağalar bir şekilde hayatta kalıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.