Hava Durumu

Bilim insanları oturup yıldızları saydı: Rakamı duyanlar kulaklarına inanamadı

Yeni yapılan bir çalışmada, gökbilimciler, Samanyolu galaksisindeki 3,3 milyar gök cismini eşi benzeri görülmemiş ayrıntılarla tanımladı. Yıldızların, kozmik toz bulutlarının ve süper kütleli bir kara deliğin görüldüğü ‘galaktik panorama’, son teknoloji bir teleskopla çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2023 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2023 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Bilim insanları oturup yıldızları saydı: Rakamı duyanlar kulaklarına inanamadı

Gökbilimciler, Samanyolu'nun yıldız kümeleri, kozmik toz bulutları ve Sagittarius A* olarak bilinen süper kütleli kara deliğin bulunduğu resimleri, ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın (NSF) Karanlık Enerji Kamerası tarafından 4 metrelik bir teleskopla yakaladı.

Şili'deki Cerro Tololo Inter-Amerikan Gözlemevi'nde bulunan ve 2 kilometreden daha fazla yükseklikte yer alan teleskobun gökyüzünün en net manzaralarından birine sahip olduğu biliniyor.

ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜĞÜ

NSF'nin Karanlık Enerji Araştırması'ndan gelen iki yıllık verilerin yayınlandığı proje, esas olarak evrenin genişlemesini gözlemlemek ve izlemek için yapıldı. İnceleme, Samanyolu'nun galaktik düzleminde 3,3 milyardan fazla gök cismi ortaya çıkardı ve bu, şimdiye kadar tek bir kamera tarafından gösterilen en büyük kataloğu işaret ediyor.

‘ÜÇ MİLYARDAN FAZLA İNSANDAN OLUŞAN FOTOĞRAF GİBİ’

NSF'deki Astronomik Bilimler Bölümü Direktörü Debra Fischer, "Bu oldukça teknik bir başarı. Üç milyardan fazla insandan oluşan bir grup fotoğrafı hayal edin ve her bir birey tanınabilir! Gökbilimciler, Samanyolu'ndaki üç milyardan fazla yıldızın bu ayrıntılı portresini önümüzdeki on yıllar boyunca inceleyecekler. Bu, kurumlar arasındaki ortaklıkların neler başarabileceğinin harika bir örneği" dedi.

GÖRÜNTÜLERİ HERKESE AÇIK

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, Samanyolu galaksisinin üç boyutlu portreleri de dahil olmak üzere Karanlık Enerji Araştırması'nın tüm veri setini herkese açtı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.