Hava Durumu

Kişiye özel kanser tedavisi mümkün mü? Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma

Bilim insanlarının yeni çalışması, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için umut ışığı oldu. Çalışma ile kişiye özel bir tedavi uygulanıyor. T hücrelerinin kanser avcısına dönüştürülerek bağışıklık sisteminin yeniden tasarlanması ve tümöre saldırması amaçlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2022 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2022 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Kişiye özel kanser tedavisi mümkün mü? Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma

Bilim insanları, tedavisi henüz olmayan kanser türlerine yakalanan hastalar için bağışıklık sistemi merkezli yeni bir tedavi üzerinde çalışıyor. Bu yeni çalışmada, bağışıklık sisteminin yeniden tasarlanarak, tümöre saldırması amaçlanıyor.

KİŞİYE ÖZEL KANSER TEDAVİSİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Deneysel çalışmaya diğer tedavilere yanıt vermeyen kolon, göğüs ve akciğer kanseri hastaları katılıyor. Bu 16 hastanın her birine kendilerine özel bir tedavi uygulanıyor ve tümörlerindeki belli bir zayıf nokta hedef alınıyor. 16 hastanın 11’inde hastalık ilerlerken kalan 5’inde ise yatay bir seyre geçti.

KANSER İŞARETLEYEN T HÜCRELERİ ARTIRILABİLİR Mİ?

Çalışma bağışıklık sistemindeki T hücrelerine yoğunlaşıyor. Bu hücreler, vücutta devriye gezerek hücre problemlerini araştırmakla görevliler. T hücreleri reseptör denilen bir protein kullanarak enfeksiyonları ve kanserojen olabilecek hücreleri işaretliyor.

Ancak kanseri belirlemek, T hücreleri ile için güç olabiliyor. Vücuda dışarıdan giren bir virüsü tanımlamak kolay olabilir ama kanser, bizim kendi hücrelerimizin bozulmuş hali olduğu için, T hücrelerinin tespit etmesi çok daha güç. İşte araştırmanın arkasında da, kanser işaretleyen T hücrelerinin seviyesinin artırılması fikri yer alıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ YENİDEN TASARLANIYOR

Araştırmacılar kanser hücrelerini yakalamayı başarmış reseptörleri olan nadir T hücrelerini tespit ediyor. Ardından bu özelliği olmayan T hücreleri toplanıyor ve yeniden tasarlanıyor. Reseptörleri, kanser tespit edebilen reseptörlerle değiştiriliyor.
Modifiye edilmiş bu T hücreler vücuda tümör tespit etmesi için yeniden yerleştiriliyor.

CRİSPR TEKNOLOJİSİ

T hücrelerinin kanser avcısına dönüştürülebilmesi için ciddi bir genetik manipülasyon işlemi gerekiyor. Genetik olan talimatnamelerinin yerine yeni talimatları yerleştiriliyor. Bunu mümkün kılan şey genetik değişim teknolojisi Crispr. "Genetik makaslar" olarak işlem gören bu teknoloji ile yaşayan hücrelerdeki DNA'larda belirli ve hassas değişiklikler yapılabiliyor. Çalışma teknolojinin güvenliği ve uygulanabilirliği üzerinden de test ediliyor.

'İLERİYE DOĞRU BİR SIÇRAMA'

Bilim insanları, doğru dozları ve etkiyi ölçebilmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç duyuyor. Araştırmayı yapan ekipten California Üniversitesi çalışanı Dr Antoni Ribas, “Bu kişiye özel kanser tedavisi geliştirilmesi çalışmalarında ileriye doğu bir sıçrama” diyor. Ancak terapinin etkisini tam olarak görebilmek için çok erken. Ayrıca çalışmanın oldukça pahalı ve zaman alıcı olduğu da ifade ediliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.