Hava Durumu

Hapis cezaları gündemde: Sosyal medyaya yeni düzenleme yolda

Hapis cezaları gündemde: Meclise sunulması beklenen sosyal medyaya yönelik yasal düzenleme üzerine yapılan çalışmaların sonuna gelindi. Yapılacak olan yasal düzenleme ile sosyal medyada “yalan haber yapan, yayan ve hakaret eden” kişiler için Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak.  Türk Ceza Kanunu’nda da dezenformasyon ve mezenformasyon gibi yeni suçlar yer almış olacak. Türkiye gazetesinden Ebru

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2021 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2021 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Hapis cezaları gündemde: Sosyal medyaya yeni düzenleme yolda

Hapis cezaları gündemde: Meclise sunulması beklenen sosyal medyaya yönelik yasal düzenleme üzerine yapılan çalışmaların sonuna gelindi. Yapılacak olan yasal düzenleme ile sosyal medyada “yalan haber yapan, yayan ve hakaret eden” kişiler için Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak.  Türk Ceza Kanunu’nda da dezenformasyon ve mezenformasyon gibi yeni suçlar yer almış olacak.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun’un haberine göre;  yeni düzenlemede, sosyal medya üzerinden bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüphelinin üç aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması planlanıyor. Yalan haber yayan ve yapanların da 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

Kanundaki mevcut suçlarda uygulanan artırım sebepleri sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar için de geçerli olacak. Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

Sosyal Medya Başkanlığı Kurulması Gündemde

Yalan haberi üreten ve yayanları denetleyecek bir mekanizmanın kurulması da planlanıyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek ‘Sosyal Medya Başkanlığı’nın kurulabileceği ifade ediliyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.