Hava Durumu

Kabus hortladı, ölümler bu yıl erken başladı! Çok sayıda ilimiz diken üstünde...

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran keneler, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı doğada erken görülmeye başlandı. Şu an 80 civarında vaka olduğunu açıklayan uzmanlar bu yıl vakaların geçen yıla göre daha fazla olabileceğini söyledi. En çok vakalar Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve Yozgat'ta görülürken tedbirlerin artırılması uyarısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2024 13:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2024 13:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Kabus hortladı, ölümler bu yıl erken başladı! Çok sayıda ilimiz diken üstünde...

Bir dönem Türkiye'de çok yaygın görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında vaka sayılarında artış yaşandı. Uzmanlar, kenelerin hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesinden dolayı doğada erken görülmeye başladığını belirterek vaka artışlarıyla ilgili uyarıda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının KKKA hastalığına karşı tedbir alma sürecine girdiğini ifade eden uzmanlar, vakaların özellikle İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu'nun kuzeyi. Çorum, Yozgat, Tokat ve Sivas'ın özellikle kuzey bölümleri, Giresun, Gümüşhane, Erzincan ve Erzurum hattında yoğun şekilde görüldüğünü dile getirdi. 

VAKALARIN EN ÇOK GÖRÜLDÜĞÜ KENTLER

Uzmanlar, bu yıl KKKA hastalığı şüphesiyle Erzurum'da ölüm vakasının gerçekleştiğine dikkati çekerek, vakaların ise en çok Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat civarında görüldüğünü belirtti.

"VİRÜSÜN DİREKT BİR TEDAVİSİ YOK"

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini kaydeden Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker; "Kırım Kongo Kanamalı Ateşinde kenenin tutunmasından sonra beklenen süre ilk 3-4 gün gibidir. Özellikle kas ve bağ ağrısı, halsizlik gibi tablolar olabilir. Beraberinde yükselen ateş, burun ve diş eti kanaması yada vücutta nedensiz morluklar, karın ağrısı ve ishal bulguları olabiliyor. Bu tür bir tabloda mutlaka bir sağlık hizmet kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Çünkü çok uzun yıllardır dünya ve Türkiye'de mevcut olsa da bu virüsün etkin bir direkt tedavisi yok. Biz bunu vücudu destekleyen tedaviler ile güzel bir şekilde tedavi edebiliyoruz. Yine de geç kalınmış vakalarda maalesef ölümcül olabildiği için sağlık kuruluşu desteğini ihmal etmemek gerekiyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.