Hava Durumu

17 Ağustos 1999 depreminin izleri: Suyun altında üç katlı bina var

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti. Denizdeki deprem kalıntılarını fotoğraflayan Murat Kulakaç, suya her daldıklarında deprem anını tekrar yaşadıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2022 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2022 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
17 Ağustos 1999 depreminin izleri: Suyun altında üç katlı bina var

Merkez üssü Gölcük olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Deprem ciddi anlamda yıkıcı hasar bırakırken, yıllar içinde karadaki izleri silindi. Değirmendere sahilinin bir kısmının denize çökmesiyle depremin kalıntıları, suyun altında kaldı.

Değirmendere’de denizin 12 metre altından başlayan ve 55 metreye kadar uzanan deprem kalıntılarını bröveli dalgıç Ergün Ayaz ile dalış eğitmeni Murat Kulakaç fotoğrafladı.

“DOĞANIN GÜCÜ SU ALTINDA DURUYOR”

Suyun altında üç katlı bir binanın olduğunu söyleyen Kulakaç, “Bu bölgede dalış yapıyoruz ve unuttuğumuz gerçekler tüm çıplaklığıyla ortada. Depremde doğanın gücünü gördük. Doğa inanılmaz bir güç o dev çınar ağaçlarını kökünden sökmüş, evleri bulunduğu yerden 100-200-300 metre uzağa götürmüş ve denizin altında tüm gerçekçiliğiyle duruyor. 18 metrede 3 katlı bir binamız var ve 2 katı toprağa gömülmüş bir vaziyette üst katının içerisine girilebiliyor ve artık balıkların yuvası olmuş. Otel ve restoran ile diğer çay bahçelerinin tüm kalıntıları duruyor. Dev çınar ağaçlarının iki tanesi hala dimdik hayatta ve yeraltı sularıyla besleniyor. Odunsu tabakası hala canlı duruyor. Diğer çınar ağaçları yatık vaziyette duruyor. İnsanlara yönelik objelerde görüyoruz. Kumpir arabası, simit arabası ile karşılaştık. 23 yıl geçti dışarıda birçok izler silindi. Biz deprem gerçeğini unuttuk ama gerçek görüntüler ve doğanın gücü su altında duruyor” dedi.

Dalış yapanların enkazı görünce bölgeyi ‘deprem müzesi’ne benzettiğini söyleyen Kulakaç, “Geçen hafta Almanya’dan bir dalıcımız vardı. İspanya, Avrupa ülkelerinden çok büyük bir talep var. Gerçek bir deprem müzesi. Enkaza dalanlar ilk gördüklerinde çok etkileniyorlar. Karaya çıktıklarında, ‘Dünyada böyle bir dalış noktası yok. Gerçek görüntüler, deprem müzesi' diyorlar. Tabi ki hepsi çıkanlar hüzünlü. Deprem gerçeğini burada yaşayanların su altında maskelerinden gözyaşlarını biz net bir şekilde görüyoruz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.