Hava Durumu

Deniz yaşamının en büyük tehdidi 'hayalet ağlar': Caretta carettanın yüzgeci koptu

Kaybolan veya bazı balıkçılar tarafından denizlerde terk edildiği için kontrolsüz şekilde avlanmaya devam eden 'hayalet ağlar' mavi sulardaki ekosistemi olumsuz etkiliyor. Son olarak Antalya'da bir hayalet ağa dolanan caretta carettanın yüzgeci koptu.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2022 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2022 12:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Deniz yaşamının en büyük tehdidi 'hayalet ağlar': Caretta carettanın yüzgeci koptu

Balıkçıların, avlanırken kayalıklara taktığı için suda bırakmak zorunda kaldığı ağlar, literatürde "hayalet ağ" olarak isimlendiriliyor. Uzun yıllar akıntıyla yer değiştiren ve önüne gelen her canlıyı avlayan bu ağlar, kamu kurumları, gönüllüler tarafından toplansa da önüne geçilemiyor.

Antalya'da ailesiyle birlikte gittiği Adrasan'ın Sazak Koyu'na dalış gerçekleştiren Levent Erol, 'hayalet ağ' olarak bilinen terk edilmiş balıkçı ağına dolanmış ve sol ön yüzgeci kopmuş caretta carettayı kurtararak özgürlüğüne kavuşturdu.

Ağlara dolanan ve ölmek üzere bulduğu caretta carettayı kurtarma anlarını anlatan Erol, “Dalışım sırasında fark ettim. Ağlara dolanmıştı, sol ön yüzgeci kopmuş ve yaşam mücadelesi veriyordu. Çok hızlı davranmak zorundaydım. Dikkatlice ipleri kesip ağdan çıkardım. O anları videoya çekemedim. Tek başıma olduğum için onu kurtarmaya odaklandım fakat kurtardıktan sonra bana teşekkür eder gibi uzun süre yanımda yüzdü, kendini sevdirdi sonrasında yüzerek mavi sularda kayboldu. Birkaç gün daha fark edilmese orada ölecekti" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.