Hava Durumu

En çok çay tüketen ülkeler belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası...

Sudan sonra en çok tüketilen ikinci içecek olan çay, pek çok coğrafyada önemli bir kültürel değer. Peki dünya geneline bakıldığında en çok hangi ülkelerde çay tüketiliyor? Statista en çok çay tüketen ülkeleri sıraladı... Çay tiryakiliğiyle bilinen Türkiye listenin başında yer alıyor

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2023 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
En çok çay tüketen ülkeler belli oldu! İşte Türkiye'nin sırası...

Çay, dünya genelinde sudan sonra en çok tüketilen içecek... Öyle ki yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın farklı birçok coğrafyasında önemli bir kültürel değer. 

Çay kimi ülkelerde sütle, kimi ülkelerde limonla ya da balla servis ediliyor. Ülkemizde ise kahvaltılarda, yemek sonrasında içilen tavşan kanı çayın yerini hiçbir şey tutmuyor.

Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre 2020 yılında dünya genelinde yaklaşık 7 milyar ton çay üretildiği tahmin ediliyor.

Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Endonezya üretim hacmi bakımından başlıca çay üreticileri arasında yer alıyor. Statista Tüketici Pazarı Görünümü'ne göre, küresel çay pazarı büyüklüğünün 2025 yılına kadar 266,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Peki en çok hangi ülkelerde çay tüketiliyor? Statista'nın verilerine göre Türkiye en çok çay içen ülkeler sıralamasında birinci. 56 ülke üzerinden hazırlanan verilere göre her 10 kişiden 9'u düzenli olarak çay tükettiğini belirtti. 

Önemli bir çay üreticisi ve ihracatçısı olan Kenya ise listede 2. sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 83'ü düzenli olarak çay içtiğini söyledi. Bu arada, çay severliğiyle bilinen Birleşik Krallık yüzde 59'luk oranla daha alt sıralarda yer aldı.

Statista'nın çay sıralaması şu şekilde:

1- TÜRKİYE - %90

2- KENYA - %83

3- PAKİSTAN - %83

4- FAS - %80

5- HİNDİSTAN - %72

6- İRLANDA %69

7- BİRLEŞİK KRALLIK - %59

8- ALMANYA - %56

9- ABD - %49

10- ÇİN - %45

11- İSPANYA - %39

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.